PvdA Europees parlement


Belastingbetaler niet zonder meer laten opdraaien voor financiële cris

22 oktober 2008

De belastingbetaler moet niet zonder condities opdraaien voor de gevolgen van het casinokapitalisme en de roulette met financiële producten, zo vindt een grote meerderheid in het Europees Parlement.

Na het debat gisteren met de Franse president en voorzitter van de Europese Unie, Sarkozy, heeft het Europees Parlement in een resolutie scherp gereageerd op de besluiten van de Europese top van afgelopen week en de aanpak van de financiële crisis.

"Bankieren is een serieuze zaak. Het is prima dat er allerlei financiële producten ontwikkeld worden als dat de economie ten goede komt, maar er moet geen roulette mee gespeeld worden. De spelregels en het bereik van de regelgeving hebben duidelijk tekort geschoten. Hebzucht en onverantwoordelijk gedrag moet plaats maken voor maatschappelijk verantwoord bankieren", aldus PvdA-europarlementarier Ieke van den Burg.

De PvdA heeft zich in de resolutie van het Europees Parlement hard gemaakt voor voorwaarden bij het gebruik van publieke middelen bij de ondersteuning van banken. "De belastingbetaler heeft recht op goed toezicht, verbeteringen in de bedrijfsvoering, vermindering van de vele bonussen en beloningsprikkels die tot het nemen van veel te grote risico´s leidden", aldus Van den Burg.

De Europese economie dreigt in een langdurige recessie terecht te komen als er nu niet kordaat wordt opgetreden. Het Europees Parlement wijst op het belang van de euro en de samenwerking binnen de Europese Unie. Een totale ineenstorting van de Europese financiële markten is voorkomen, maar om een recessie tegen te houden moet ook eendrachtig in Europees verband worden opgetreden .

"Het is samen pompen of verzuipen. Een gezamenlijk beleid levert veel meer op dan de som der delen van ieder land voor zich. We moeten solidair zijn met elkaar en voorkomen dat we met individuele maatregelen elkaar schade berokkenen. Europese burgers en gezinnen moeten beschermd worden tegen verliezen van hun baan, huis, spaargeld en inkomen ", aldus van den Burg.

Tot slot, moeten er volgens het Europees Parlement maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de wereldeconomie ooit nog zo verstoord wordt door een crisis op de financiële markten. Ook daarvoor moet Europees worden opgetreden en niet alleen door de grote landen die in de G7 en andere internationale fora zitten. De Europese Unie kan zowel op het gebied van regelgeving van de financiële markten, als wat betreft plannen voor de hervorming van de wereldeconomie leidend zijn, bijvoorbeeld in het opzetten van een nieuwe structuur voor internationaal monetair beheer (de zogenaamde Bretton Woods structuur).