gevraagd Ideeën voor noodopvang op varkensbedrijven gevraagd 23 okt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Tien varkenshouders denken na over de mogelijkheden van noodopvang. Zij willen voorbereid zijn op een vervoersverbod. Dit netwerk, gefinancierd door het Programma voor Plattelandsontwikkeling (POP2) en het Productschap Vee en Vlees (PVV), is aan het kijken op welke manier noodhuisvesting kan worden opgezet. Aanwezige schuren en loodsen op varkensbedrijven zijn veelal niet voldoende groot om zes weken te overbruggen. Daarom is het netwerk op zoek naar andere noodvoorzieningen buiten de bestaande stallen. Het netwerk vraagt installateurs en constructiebedrijven mee te denken aan innovatieve oplossingen.

Varkenshouders hebben een inspanningsverplichting om bij calamiteiten zes weken te overbruggen zonder dat varkens mogen worden afgevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste bedrijven hier niet genoeg stalcapaciteit voor hebben. Deze bedrijven moeten op zoek naar noodoplossingen. De deelnemers van het netwerk inventariseren zelf wat de mogelijke oplossingen zijn bij een vervoersverbod maar willen ook graag de ideeën van de sector horen.

Met name zeugenbedrijven kunnen redelijk snel in de problemen komen. Bestaande schuren en loodsen zijn hier veelal niet meer afdoende om de aangroei van biggen op zeugenbedrijven op te vangen. Daarom moet gezocht worden naar aanbouw aan bestaande stallen of snel op te zetten noodvoorzieningen zoals tenten. Het netwerk vraagt installateurs en constructiebedrijven mee te denken over mogelijke oplossingen. Hieronder zijn de belangrijkste eisen gegeven.

* Het ontwerp moet minimaal zes weken kunnen blijven staan.
* Het mag niet te warm worden.

* Het moet snel te bouwen zijn.

* De kosten moeten zo laag mogelijk blijven.

U kunt uw ideeën sturen naar Praktijkcentrum Sterksel, Animal Sciences Group van Wageningen UR, t.a.v. Linda van Bommel. Adres: Vlaamseweg 17, 6029 PK Sterksel. Ideeën kunt u ook melden op tel. 040-226 2376, e-mail naar linda.vanbommel@wur.nl of fax 040-226 5385.

Contact
Linda van Bommel
linda.vanbommel@wur.nl
Tel. 040 - 226 2376