Senternovem


23-10-2008 | Extra inzet op energiebesparing met semigesloten kassen

De komende jaren zal in de glastuinbouw nog steviger worden ingezet op energiebesparing met semigesloten kassen. Dat is een van de zaken die naar voren komt in het nieuwe concept-jaarplan 2009/Innovatieagenda 2008-2012, van het programma Kas als Energiebron. Daarin zijn de ondernemers in de tuinbouw, het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Landbouw vertegenwoordigd.

Semigesloten kassen besparen energie door de warmte in de zomermaanden op te slaan en die in koudere tijden te gebruiken. Deze vorm van energiebesparing was ook vorig jaar al benoemd als belangrijk aandachtspunt. "Maar om de doelstelling te halen, 700 hectare glastuinbouw in 2011 in semigesloten kassen, is een versnelling noodzakelijk", vertelt Jan Smits programmaleider van Kas als Energiebron. "Met koude-warmte-opslag is een energiebesparing van 15 tot 30 procent mogelijk'', schetst Smits de winst die met semigesloten kassen te behalen is. "Dat is een stevige besparing. Het zorgt ook voor betere producten. Rozen zijn langer houdbaar, het levert meer kilo's tomaten op en potorchideeën hebben meer knoppen en bloemen en dus meer sierwaarde."

Tegenover de voordelen staan hoge investeringen om de kas te veranderen in semigesloten. Pas na vijf à zes jaar heeft de glastuinbouwondernemer de meerkosten terugverdiend. Smits: "In de industrie is het gangbaar dat investeringen na twee of drie jaar al renderen en al is dat in de glastuinbouw iets langer, zes jaar is `ver vooruit kijken'. Maar gelukkig is er een interessante subsidieregeling. Van de extra kosten voor de aanpassing van de kas, krijgt de ondernemer 40 procent vergoed. De Dienst Regelingen van het minister van Landbouw beheert de subsidiepot. Ondernemers kunnen in ieder geval tot en met 2011 een beroep doen op de regeling."

Smits benadrukt dat er in een sector met 10.000 hectare en 6.000 ondernemers tal van oplossingen zijn om energie te besparen en duurzamer te telen. "Semigesloten kassen leveren een stevige bijdrage en daarom is het goed daar op in te zetten."