Gemeente Delft Delft moet schoner

De gemeente Delft gaat de komende jaren extra inzetten op een schonere stad. Het college doet hiervoor aan de gemeenteraad voorstellen in de nota 'Afvalverwijdering in/en een schone stad'. Voor 2009 is een extra bedrag van 150.000 Euro beschikbaar. Dit geld wordt vooral besteed aan de aanpak van grof vuil en zwerfafval.

Wethouder Anne Koning beschouwt het tegengaan van zwerfafval, het beter scheiden van afval en de aanpak van grof vuil als speerpunten: "Illegaal gedumpt grof vuil is een grote bron van ergernis. We gaan ons inspannen om sneller op te ruimen als we een melding krijgen over een bank of een koelkast die op straat is gezet. Eerst proberen we de dader op te sporen. Dit onderzoek zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd, waardoor illegaal grof vuil binnen twee werkdagen na melding moet zijn opgeruimd."

Het college legt de lat hoog bij het verbeteren en het handhaven van de netheid van de openbare ruimte. Woonstraten, bedrijventerreinen en doorgaande wegen moeten een goed kwaliteitsniveau hebben. Daarvoor hanteert de gemeente een meetbare kwaliteitsnorm. Voor de binnenstad en het stationsgebied en winkelgebieden geldt zelfs een extra hoge norm. De gemeente kan die netheid alleen bereiken als ook bewoners en bedrijven meedoen. Vandaar dat het college een flink deel van het beschikbare extra geld wil besteden aan het vergroten van de bewustwording en betrokkenheid van Delftenaren. Afvalcampagnes en activiteiten in buurten en op scholen zijn dan ook onderdeel van de aanpak.

Voor de aanpak van zwerfafval wordt tot medio 2010 een speciaal project uitgevoerd. Met het tegelijkertijd inzetten van voorlichting en educatie,het verbeteren van voorzieningen en optreden tegen overtreders wil het college het gewenste effect bereiken. Extra aandacht gaat daarbij uit naar zwerfafval bij scholen en afvalcontainers, waar het afval soms los wordt bijgezet.

In Delft verdwijnt nog steeds te veel bruikbaar afval in het restafval. Bijna zestig procent van het restafval bestaat uit afval dat nog goed bruikbaar is, zoals papier en groente-, fruit- en tuinafval. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar jaagt de gemeente en daarmee de inwoners ook onnodig op kosten omdat de verbrandingskosten voor afval hoog zijn. Om de gescheiden inzameling van papier te bevorderen gaat de gemeente onder andere meer bewoners van laagbouwwoningen stimuleren een blauwe minicontainer voor papier te gebruiken.

Het college wil met het pakket van maatregelen bereiken dat Delft in 2009 een stuk schoner wordt. Op basis van de ervaringen wordt in de loop van het volgend jaar bekeken welke maatregelen voor de jaren 2010 en verder kunnen worden genomen.

Noot voor de redactie (