Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Stemrecht en meer betrokkenheid en transparantie voor alle deelnemers

Point-One kiest voor verenigingsstructuur

Eindhoven, 16 oktober 2008 - Onlangs heeft het high tech innovatieprogramma Point-One gekozen voor een verenigingsstructuur als bestuursmodel. Dit leidt enerzijds tot meer betrokkenheid en transparantie en anderzijds tot stemrecht voor alle deelnemers binnen het innovatieprogramma. Ook de uitbreiding met het aandachtsgebied mechatronica door het samengaan met het Programme for High Tech Systems komt binnen de nieuwe structuur beter tot zijn recht. Alle betrokken partijen die actief zijn in het innovatieprogramma voor research & development op het gebied van nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica zijn gevraagd lid te worden van de vereniging. De leden van de Point-One-vereniging bepalen vervolgens gezamenlijk de meerjaren-roadmap en het jaarlijkse actieplan van het innovatieprogramma.

Roel Kramer, voorzitter van Point-One: "We vinden het belangrijk dat alle betrokken partijen binnen het innovatieprogramma, stemrecht krijgen bij het bepalen van de strategische roadmap en jaarplannen. Het gaat om zowel grote, middelgrote en kleinere bedrijven als publieke onderzoeksinstellingen. In deze nieuwe opzet maakt met name het MKB nu ook structureel deel uit van het bestuur. Bovendien hebben het MKB en ook kennisinstellingen zitting in zowel het executive committee als in het uitvoerend bestuur. Stemrecht voor alle betrokken partijen resulteert in meer transparantie en betrokkenheid bij de stakeholders, wat ongetwijfeld versterkend werkt op het succes van Point-One. Een vereniging met bijbehorend bestuursmodel biedt hiervoor de beste basis. Daarom roep ik de betrokken bedrijven en kennisinstellingen op om zo snel mogelijk lid te worden van de Point-One-vereniging."

Naast de bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met R&D op de gebieden nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica, kunnen ook organisaties die geen R&D uitvoeren maar wel betrokken zijn, zoals relevante branche- en ontwikkelingsorganisaties lid worden van de vereniging.

Over Point-One
De Nederlandse industrie wil een leidende positie in de wereld bereiken op het gebied van nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica. Die ambitie is ondergebracht in het hightech innovatieprogramma Point-One. Daarin werken kleine en grote bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksinstituten intensief samen in strategische innovatieve R&D-projecten om de huidige, sterke positie van Nederland op dit gebied uit te bouwen tot Silicon Valley-proporties. De Nederlandse industrie is wereldleider in chip-productietechnieken, in medische- en verlichtingssystemen, in chips voor mobiele telefoons, navigatie, tv's en pc's, in automotive in-vehicle networks en in RF-ID oplossingen (elektronische barcodes). Concreet streeft Point-One ernaar in de Nederlandse hightech sector in 2013 een omzetgroei te realiseren van 50% naar minstens 30 miljard euro en een groei van de Nederlandse R&D uitgaven van 1,5 naar 1,9 miljard euro. Leidend in de aanpak van Point-One is een meerjaren roadmap voor R&D in nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica. Deze overkoepelende strategie bundelt de krachten van de verschillende spelers en geeft R&D-investeringen richting. Point-One heeft vier activiteiten:
1) een meerjaren R&D roadmap, die aansluit bij de Europese research agenda;
2) deelname in Nederlandse strategische research projecten, waarin nieuwe, nationale technologische initiatieven tot ontwikkeling komen;
3) stimulering van het mkb en een Human capital roadmap: het ondersteunen van het mkb met advies, onderzoeksfaciliteiten en financiële middelen en het realiseren van voldoende aanwas van hoogopgeleide technici;
4) universiteit-industrie interactie: het stimuleren van kennisuitwisseling en samenwerking tussen kennisinstellingen en industrie. Point-One is in 2006 gestart en telt inmiddels 120 deelnemende partijen, waarvan het merendeel afkomstig is uit het mkb. Point-One is ontstaan uit een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse hightech industrie en het Ministerie van Economische Zaken. Het Programme for High Tech Systems is eveneens in 2006 ontstaan en had circa 35 deelnemende bedrijven, waarvan een groot aantal ook deelneemt in Point-One. Voor meer informatie: www.point-one.nl

Over nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica Nanoelektronica, embedded systemen en mechatronica zijn technologiedomeinen met toekomstperspectief. Onze toekomstige maatschappij is in hoge mate afhankelijk van deze technologieën. Het bepaalt de manier waarop we communiceren en functioneren en maakt producten betaalbaar en toegankelijk voor een groot publiek.
. Nanoelektronica kan worden gezien als katalysator van de halfgeleiderindustrie waar zich een continue en razendsnelle ontwikkeling afspeelt naar kleiner, sneller, geavanceerder en energiezuiniger.
. Embedded systemen zorgen ervoor dat alle mechanische, elektronische onderdelen en software applicaties 'met elkaar praten'. Daarmee zijn embedded systemen het hart van alle hightech producten, processen en services.
. Mechatronica (een samentrekking van mechanica en elektronica) zorgt voor een integraal ontwerp van een mechanisch systeem en bijbehorend regelsysteem. Dit regelsysteem kan elektronisch zijn, maar zal vaak bestaan uit een embedded computer. Met de combinatie van disciplines zijn heel precieze en snelle bewegingen te realiseren. Voorbeelden van mechatronische systemen zijn de CD-speler, het ABS-systeem in auto's en robots. De ontwikkeling van deze technologiedomeinen vormt de motor achter innovaties in industrieën als medische systemen, automotive, productietechnologie, consumentenelektronica en verlichting.



Ingezonden persbericht