Sociaal en Cultureel Planbureau

Op donderdag 23 oktober 2008 is "Portretten van mantelzorgers" verschenen.
ISBN: 9789037703474
pagina's, prijs 16,50

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

In Nederland verlenen meer dan een miljoen mensen mantelzorg, die daarmee de meest gegeven vorm van zorg is. Wie is mantelzorger en waarom is zij (of hij) bereid soms jarenlang op onbaatzuchtige wijze hulp te verlenen? In deze publicatie komen de mantelzorgers zelf aan het woord. Tijdens vier bijeenkomsten, waaraan bijna veertig mannelijke en vrouwelijke mantelzorgers deelnamen, vertelden zij uitvoerig over hun dagelijks leven en hoe het is om voor een naaste te zorgen. Ook stonden ze stil bij de problemen die ze tegenkwamen en hoe de contacten met de instanties verliepen.
Het was opvallend dat veel mantelzorgers een vergelijkbare werkstijl bleken te hebben. Zes werkstijlen passeren de revue: de geboren mantelzorger, de aanpakker, de boze mantelzorger, de beruster, de onmisbare en tot slot de overspannen mantelzorger. Zestien mantelzorgers met een specifieke werkstijl vertellen hier hun verhaal. Ook de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke mantelzorgers komen uitgebreid aan bod.
Het slothoofdstuk gaat in op wat beleidsmakers en professionals kunnen leren van deze verscheidenheid in de mantelzorg. Bijvoorbeeld: wat is de valkuil in het leven van de geboren mantelzorger? Wie kan er goed met een pgb overweg? Hoe moet je een mantelzorger tegemoet treden bij wie boosheid overheerst? Hoe help je de onmisbare helper het beste?
Deze publicatie is de derde in het kader van het onderzoeksprogramma 'Informele zorg', en een vervolg op Blijvend in balans en Toekomstverkenning informele zorg.


Bestellen:

Portretten van mantelzorgers / druk 1
Portretten van mantelzorgers / druk 1
Ada de Boer & S. Kooiker