Gemeente Maastricht

Gemeente doet mee aan landelijke actie Nacht voor de Nacht

De gemeente Maastricht doet op 25 oktober mee aan de landelijke actie Nacht voor de Nacht. Een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Zij vragen aandacht voor de negatieve aspecten van Lichthinder, veroorzaakt door het gebruik van (vaak) overbodige verlichting op bepaalde plaatsen. Lichthinder in de nacht ontregelt de natuur, verstoort het nachtelijk landschap en verspilt energie. 105 gemeenten In Nederland nemen deel aan deze actie.

Die nacht doven gemeenten en bedrijven de lichten van monumenten en gebouwen om lichthinder tegen te gaan. Ook worden er allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Naast het belang van aandacht voor de duisternis, sluit deze actie goed aan bij het energie- en klimaatbeleid van de gemeente Maastricht dat gericht is op vermindering van Co2 uitstoot.

Activiteiten gemeente Maastricht

De activiteiten van de gemeente Maastricht hebben als thema 'candle-night' en zijn gericht op bedrijven en organisaties en inwoners van de stad. De gemeente dooft de binnen -en buitenverlichting van het stadhuis en de gemeentekantoren en roept instellingen en bedrijven op om het evenement te ondersteunen door kantoorlicht, reclamelicht en aanstraling van gebouwen eveneens te doven. De vlam van het standbeeld Minckeleers wordt symbolisch gedoofd en er worden bij goed weer zo'n 50 Dreamflyer/lampionnen opgelaten.

Inwoners van de stad wordt gevraagd het initiatief te ondersteunen door buiten-en binnenverlichting te doven en het huis met kaarsen te verlichten. Ondernemers worden opgeroepen om de Nacht van de Nacht te ondersteunen door gebruik te maken van kaarsverlichting met aangepaste 'nacht' muziek. Het conservatorium en andere muziekgezelschappen worden benaderd om voor passende muzikale omlijsting te zorgen in de horecagelegenheden. Met Cinemaluna zijn inmiddels contacten over een nachtelijke filmvoorstelling. Daarnaast worden ondersteunende activiteiten georganiseerd door IVN en CNME, waaronder wandel-en fietstochten. Het definitieve programma van de Nacht voor de Nacht in Maastricht wordt binnenkort bekend gemaakt, waarna de verschillende doelgroepen worden benaderd om mee te doen.

De kosten voor de Gemeente Maastricht worden begroot op ca ¤ 5.000. Uit veiligheidsoverwegingen blijft de openbare verlichting in de stad aan.