Gemeente Venlo


Venlose brandweer vraagt aandacht voor rookmelders

30-9-2008

De maand oktober staat landelijk in het teken van brandpreventie, ook Venlo neemt deel aan de campagne. Medewerkers van de Venlose brandweer geven voorlichting over brandpreventie en het belang van werkende rookmelders. Er is dit jaar speciale aandacht voor het gebruik van rookmelders door allochtone burgers, daarom vindt een deel van de voorlichtingsbijeenkomsten plaats in moskeeën en buurthuizen.

De Stichting Nationale Brandpreventieweek organiseert in de maand oktober een grootschalige campagne met als thema Rookmelders.' Tijdens de campagne van dit jaar staan de allochtone burgers centraal. Gebleken is, dat het gebruik van rookmelders door deze bevolkingsgroep behoorlijk achterblijft bij de rest van Nederland.

De Venlose brandweer is aangehaakt bij dit thema en heeft moskeebesturen en vertegenwoordigers van allochtone burgers benaderd met het verzoek voorlichting te mogen geven. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten worden nut en noodzaak van de rookmelders uitgelegd en de werking van de rookmelders gedemonstreerd. Ook zijn er folders over rookmelders beschikbaar in het Arabisch en het Turks.

Nationale rookmelderdag
Een belangrijk onderdeel van de campagne is de Nationale Rookmelderdag' op zaterdag 25 oktober. Op deze dag controleren medewerkers van de brandweer op een aantal willekeurig gekozen plaatsen in het land huizen op werkende rookmelders. Wie een goed functionerende rookmelder heeft, dingt mee naar de hoofdprijs van 250 gratis staatsloten of één van de vier prijzen van 100 staatsloten.

Rookmelders redden levens
Elke dag breekt er in zo'n twintig woningen in Nederland brand uit. Daarbij vallen per jaar gemiddeld veertig doden en raken 700 mensen ernstig gewond. Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen, die in zeer korte tijd worden bereikt. In geval van brand telt iedere seconde!

Rookmelders zijn een bewezen effectief middel om het aantal slachtoffers ten gevolge van brand terug te dringen. De kans op dodelijke slachtoffers bij woningbrand in huizen zonder rookmelders is twee keer zo groot als in huizen met rookmelders.

90% van alle Nederlanders is overtuigd van het nut en de noodzaak van deze levensredders'. Toch blijkt dat slechts iets meer dan de helft van alle huishoudens beschikt over een of meer functionerende rookmelders. Terwijl met een kleine investering (een rookmelder kost tussen de 5 en 15 euro) de brandveiligheid in huis snel verbeterd wordt.

Meer informatie over rookmelders in het algemeen of over de actie tijdens de nationale rookmelderdag is te vinden op de website van brandweer Venlo, http://brandweer.venlo.nl, en op www.rookmelders.nu.