Gemeente Leudal


Persbericht

Leudal, 13 oktober 2008

Nacht van de Nacht in Leudal

Op zaterdag 25 oktober organiseren de 12 Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu voor de vierde keer de "Nacht van de Nacht". Met dit initiatief wordt aandacht gevraagd voor de schoonheid van de duisternis en de bedreigingen ervan door de toenemende verlichting in Nederland. In de gemeente Leudal vinden tijdens de Nacht van de Nacht verschillende activiteiten plaats.

Invloed van licht
De gemeente Leudal dooft die avond de verlichting van een aantal monumenten, zoals de kerken in Neer en Heythuysen, het kunstwerk op de rotonde aan de Vlasstraat in Heythuysen en de molen in Baexem. Ook roept de gemeente bedrijven op tijdens de Nacht van de Nacht alle overbodige verlichting te doven. Natuurlijk zal ook de verlichting in en rond het gemeentehuis en de servicebalies zoveel als mogelijk gedoofd worden. NME-centrum St.-Elisabethshof organiseert een avond- en sterrenexcursie in het Leudal en een informatieve kennisquiz over het heelal. Tijdens de wandeling wordt speciale aandacht besteed aan lichte en donkere plekken in dit natuurgebied (mede onder invloed van kunstverlichting) en de invloed daarvan op de natuur. Tevens wordt bij helder weer, met behulp van sterrenkijkers, genoten van het zicht op de sterrenhemel en haar verschillende sterrenbeelden. Begeleiding van de wandeling is in handen van Leudalgidsen, ondersteund door een amateursterrenkundige, die ook de presentatie en quiz verzorgt.
De activiteit bij NME-centrum St.-Elisabethshof aan de Roggelseweg 58 in Haelen start om 19.30 uur en duurt ca. 2 uur. U kunt parkeren op de nabijgelegen parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Voor de activiteit wordt een bijdrage gevraagd van ¤ 2,- per persoon (kinderen t/m 12 jaar gratis). Let op stevig schoeisel en geschikte kleding.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Centrum St.-Elisabethshof, tel. 0475 - 497010 of kijk op www.leudal.info en www.nachtvandenacht.nl.