Gemeente Grootegast


"Nacht van de Nacht" 2008

De "Nacht van de Nacht" is een initiatief van de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Dit jaar wordt deze nacht voor de vierde maal georganiseerd en wel op zaterdag 25 oktober aanstaande. Doel van het initiatief is dat particulieren, overheden, bedrijven en instanties zich bewust worden van de waarde van duisternis.

Want het onnodig laten branden van licht kost niet alleen heel veel geld maar tast ook de leefomgeving van mensen en dieren aan. Dit dan doordat (overdadige) belasting met licht daar waar duisternis is gewenst, bijvoorbeeld kan leiden tot aantasting van het waak en slaapsysteem van mensen. De aantasting van het waak- en slaapsysteem kan vervolgens weer leiden tot diverse stressgerelateerde aandoeningen en ziekten.

Maar ook voor dieren is het van belang dat de natuurlijke duisternis heerst. Wist u dat meer dan 50% van de dieren in het duister actief is? Dus voor het voortbestaan van veel soorten is de duisternis van groot belang. Waarbij de mens weer belang bij het voortbestaan van deze soorten heeft bij het voorkomen van verschillende dierplagen. Want in de duisternis bijvoorbeeld jagen uilen op muizen etc. Maar ook verschillende insecten eters (egels en vleermuizen) behoeden ons zo voor overlast van bijv. slakken, muggen etc.

Naast dit alles draagt het onnodig laten branden van licht ook bij aan de opwarming van de aarde door de extra uitstoot van CO2 bij de productie van de benodigde elektriciteit. Maar ook op de grondstoffen gas, kolen en olie wordt zo een onnodige aanslag gepleegd. Terwijl wij juist met deze bronnen zuinig dienen om te gaan.

Vanwege al deze argumenten steunt de gemeente Grootegast dan ook van harte dit initiatief "Nacht van de Nacht". Wij roepen daarom iedereen op aan dit initiatief deel te nemen om daar waar mogelijk het licht te doven. Zo zouden de inwoners van onze gemeente bijvoorbeeld de buitenlamp niet de hele nacht kunnen laten branden en bedrijven lichtreclames kunnen doven. Maar wat doet de gemeente? Wij als gemeente hebben een beleid omtrent de openbare verlichting op basis waarvan wij lantaarnpalen daar plaatsen waar deze echt nodig zijn. Ook laten wij de lantaarnpalen branden naar behoefte. Zo branden er in de avond meer lantaarnpalen dan 's nachts, maar laten wij als dit mogelijk is lantaarnpalen 's nachts op half vermogen branden. Ook investeren wij in energiezuinige verlichting. Dit laatste geldt dan niet alleen voor de straatverlichting, maar ook voor de verlichting in onze gebouwen en op de werkplekken van onze medewerkers. Op al deze manieren levert de gemeente een bijdrage in het voorkomen van onnodige verlichting en de reductie van het energiegebruik. Wilt u meer weten over de "Nacht van de Nacht", dan wijzen wij u graag op de site www.nachtvandenacht.nl. Op deze site vindt u alle informatie over dit initiatief en nog veel meer, zoals diverse activiteiten die organisaties organiseren en in het teken staan van dit initiatief.