Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer dooft lichten tijdens Nacht van de Nacht

Zaterdag 25 oktober organiseren de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu voor de vierde keer de Nacht van de Nacht. Ook de gemeente Zoetermeer doet mee aan deze landelijke campagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor de schoonheid van de donkere nacht en het effect op het energieverbruik.

Nachtelijke wandeling

In de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober blijft het donker in het Floriadepark in Rokkeveen en het Buytenpark in Buytenwegh De Leyens. Op verschillende paden in de parken blijven de lichten gedoofd. Niet alle lichten in het park gaan uit, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft. Bewoners die een nachtelijke wandeling gaan maken kunnen zo genieten van de donkerte die nog maar weinig voorkomt in Nederland.

Biologische klok

Het dimmen of doven van lampen levert een flinke energiebesparing op en is daarnaast beter voor dier en mens. Mensen die vlak bij lichtbronnen wonen, slapen vaak minder goed en krijgen daardoor stressklachten. Ook dieren hebben last van overmatige belichting. Het licht zorgt ervoor dat sommige soorten zich in een aantal leefgebieden niet meer thuis voelen. Ook verstoort het kunstlicht hun biologische klok.

Energiebesparende technieken

Verlichting heeft niet alleen effect op mens en dier, maar ook op het energieverbruik. Zoetermeer heeft al jaren een eigen beheerder voor de openbare verlichting. Door te experimenteren met energiebesparende en duurzame technieken, wisten de beheerders al veel energie te besparen. Momenteel werkt de gemeente aan een project met dimmogelijkheden langs de hoofdwegenstructuur, waarmee de hoeveelheid licht afgestemd kan worden op de verkeersintensiteit. Naar verwachting wordt dit in 2009 gerealiseerd. Daarnaast houdt de gemeente dit jaar een proef met LED-verlichting in het Stadshart, onder begeleiding van SenterNovem. Verder wordt in 2009 op wegen die daarvoor geschikt zijn, het gele licht vervangen door wit licht. Daarmee bespaart Zoetermeer dertig tot veertig procent per armatuur op het energieverbruik.

Programma Duurzaam Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer werkt met het programma Duurzaam Zoetermeer aan het milieubewustzijn van inwoners en ondernemers. De basis voor het programma Duurzaam Zoetermeer ligt in het collegeprogramma 2006-2010. Daarin staat dat Zoetermeer een groene, schone en milieuvriendelijke stad moet zijn, waarin we zuinig zijn op natuurlijke hulpbronnen en de beschikbare groene ruimte. Kijk voor meer informatie over Duurzaam Zoetermeer op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer.