Vereniging Milieudefensie


Onthulling protestbord IJmeer

Op zaterdag 25 oktober plaatst Milieudefensie, samen met inwoners van Muiden en omgeving, een protestbord tegen de bouwplannen in het IJmeer. De voorgenomen bouw van huizen en een verkeersverbinding zullen het einde betekenen van het nu nog weidse uitzicht over het IJmeer.

Volgens Milieudefensie is woningbouw in het IJmeer onnodig omdat Almere binnendijks op andere locaties aantrekkelijk kan bouwen. "In de zwaar verstedelijkte omgeving van het Noordelijk deel van de Randstad moeten we zuinig zijn op gebieden waar je de horizon nog kunt zien. Het IJmeer biedt die kwaliteit", stelt Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte en Landschap van Milieudefensie.

Ook de verkeersverbinding dwars door het IJmeer is overbodig. Het toenemend aantal reizigers tussen Almere en Amsterdam kan worden opgevangen door de capaciteit van de bestaande treinverbinding via de Hollandse brug uit te breiden. Breunissen: "Dat is dubbele winst. Het open uitzicht op het IJmeer blijft bestaan én de lucht blijft schoon."

Wat: Protestbord van 2 bij 3 meter tegen bebouwen IJmeer

Wie: Milieudefensie en inwoners IJmuiden, Muiderberg, Weesp

Waar: 'Westbatterij', Muiden

Wanneer: Zaterdag 25 oktober, optocht 'IJmeerwachten' om 14.30 uur vanaf café Ome Ko (bij de Sluis), onthulling bord Westbatterij 15.00 uur

De bestuurders van het gebied rond Amsterdam, de zogeheten Noordvleugel, willen duizenden nieuwe woningen bouwen in het nu nog weidse IJmeer. In totaal moeten er zo'n 150.000 woningen komen in de Noordvleugel. Daarvan zijn ongeveer 45.000 woningen gepland in Flevoland, dat een deel van die woningen buitendijks wil bouwen.

Ook willen provincies en gemeenten een nieuwe verkeersverbinding tussen Almere en Amsterdam, dwars door beschermd natuurgebied. Volgend jaar wordt beslist of de bouwplannen doorgaan. Met de plaatsing van het protestbord willen omwonenden en Milieudefensie duidelijk maken dat voor het behoud van rust en ruimte het IJmeer een open gebied moet blijven.

www.milieudefensie.nl/ruimte