Stichting Natuur en Milieu

Overheden en bedrijven steunen vierde Nacht van de Nacht

20 oktober 2008 - Op zaterdag 25 oktober 2008, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten verspreid over heel Nederland. De Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Grote Kerk in Alkmaar, de Eusebiuskerk in Arnhem en vele andere markante gebouwen komen in het donker te staan.

Tientallen belastingkantoren, alle vestigingen van IKEA, de hoofdkantoren en tientallen lokale vestigingen van de Rabobank en ook het World Fashion Centre in Amsterdam doen deze Nacht de lichten uit. Zij steunen hiermee de vierde Nacht van de Nacht, georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties.

Oproep lichten doven
Bedrijven en overheden geven massaal gehoor aan de oproep van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties om op zaterdag 25 oktober, de Nacht van de Nacht, de lichten te doven. Honderd gemeenten doven lichten en roepen ook hun bedrijven op dat te doen. Zo dooft het dorpje Achtkar-spelen in Friesland tijdens de Nacht de lichten van alle 67 gemeentelijke gebouwen, van gemeentehuis en brandweerkazernes tot sportzalen en dorpshuizen.

In Heerhugowaard gaat de straatverlichting in de hele woonwijk Butterhuizen uit. In Drachten gaan 115 schijnwerpers uit op drie verschil-lende plekken in het centrum. In Den Bosch worden het Stadskantoor, het Stadhuis, kantoren van Essent en van Waterschap Aa en Maas, de Sint-Jan en de Van Lanschottoren in het donker gehuld. De exploitant van een reclamemast in Schinnen, die in 2007 is uitgeroepen tot lelijkst verlichte plek, is door de gemeente Schinnen verzocht het licht te doven.

Bedrijven kunnen nog meedoen
Nog elke dag komen er overheden of bedrijven bij die tijdens de Nacht van de Nacht lichten van ge-meente- of provinciehuizen, monumenten of kerken uitzetten. Bedrijven en overheden die de Nacht van de Nacht willen ondersteunen, kunnen zich tot 24 oktober melden op www.nachtvandenacht.nl .

Het blijft niet bij één nacht. Steeds meer gemeenten en bedrijven nemen structurele maatregelen.
De gemeente Olst-Wijhe introduceert tijdens de Nacht de nieuwe LED-verlichting langs de provinciale weg die niet alleen energiezuinig is maar ook minder lichthinder geeft. In Deventer zijn op industrie-terrein Kloosterlanden alle 480 armaturen, de houder van een straatlantaarn, vervangen door ener-giezuinige armaturen en wordt de lichtstroom in de nacht teruggebracht naar 50 procent.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker 3 procent lichter. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer. En we verspillen zo steeds meer energie. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren daarom op zaterdag 25 oktober de vierde Nacht van de Nacht met veel duistere publieksactiviteiten in het hele land. Van een donkere vaartocht in het Friese Grou tot fluisterfietstochten en griezelverhalen in het Limburgse Maastricht. Gemeenten en bedrijven worden opgeroepen de lichten te doven. Zie voor meer informa-tie en alle activiteiten www.nachtvandenacht.nl .

Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties willen bereiken dat gemeentes, provincies en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij de schoonheid en het belang van de duisternis voorop staan. Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, zolang de veiligheid niet in het geding is, zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties.

Bekijk hier het actuele overzicht van deelnemende bedrijven en gemeenten

Publicatiedatum: 20-10-2008