Gemeente Leeuwarderadeel


Mag het licht uit?

21-10-2008 09:39

Speuren naar uilen en staren naar sterren? Dat kan tijdens de vierde Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober 2008! Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties vragen tijdens dit evenement aandacht voor de schoonheid en het nut van de nacht.

Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Het doven of dimmen van lampen levert niet alleen een flinke energiebesparing op; het is ook beter voor dier en mens. Elk jaar wordt het lichter en lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte, leegheid en weidsheid van de nacht en het heelal. Want wat is er mooier dan een hemel vol duizenden schitterende sterren?

De voorbereidingen voor de vierde Nacht zijn inmiddels in volle gang. Vele gemeentes en bedrijven doven de lichten van monumenten en gebouwen om lichtvervuiling en lichthinder tegen te gaan. Ook worden nachtactiviteiten georganiseerd door heel Nederland, van een workshop nachtfotografie in Groningen tot een avondtocht over het strand van Schiermonnikoog.

Ook in Leeuwarderadeel doen we mee aan de Nacht van de Nacht. Het licht zal ook - waar mogelijk - het licht worden gedoofd. Daarnaast zijn bedrijven en instanties gevraagd aan dit 'evenement' mee te doen en het licht in die nacht te doven.

---