Gemeente Moerdijk


21-10-2008: Mag het licht uit?

Gemeente Moerdijk doet mee aan de Nacht van de Nacht

Op 25 oktober vindt voor de vierde keer de Nacht van de Nacht plaats. In heel Nederland worden in de langste nacht van het jaar, wanneer de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd, activiteiten georganiseerd. De initiatiefnemers, de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties, hebben gemeenten opgeroepen om in die nacht de verlichting van één of meerdere symbolen te doven. Ook de gemeente Moerdijk doet mee.

Waarom?
Het nachtelijk verlichten van panden, kantoren, kunstwerken, torens en bruggen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Al die verlichting draagt ertoe bij dat het in Nederland jaarlijks s nachts drie procent lichter wordt en dat we steeds meer energie gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de mensen hinder en ergernis ondervindt van kunstlicht. Het aantal mensen dat ernstig last heeft van licht, is in 10 jaar tijd verdubbeld. En de nachtelijke sterrenhemel is nog nauwelijks te zien. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat verlichting negatieve effecten heeft op dieren. Meer dan vijftig procent van de dieren leeft namelijk s nachts. Kortom: donkere nachten zijn belangrijk voor mens en natuur. Licht is ook belangrijk en leuk maar er kan nog veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de sfeer en veiligheid in het geding zijn.

Industrieterrein Moerdijk in het donker
Alle bedrijven gevestigd op het industrieterrein Moerdijk zijn benaderd via een schrijven om ook deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. De gemeente hoopt op deze manier het altijd volop verlichtte industrieterrein voor één nacht in donker te hullen. U kunt ook meedoen aan de Nacht van de Nacht door alle overbodige verlichting te doven op deze avond en in deze nacht. De nacht krijgt zo haar duisternis terug en u bespaart tegelijkertijd energie. Meer informatie over de nacht van de nacht is te vinden op www.moerdijk.nl of www.nachtvandenacht.nl.