Gemeente Dalfsen

Gemeente Dalfsen doet mee aan de Nacht van de Nacht

22-10-2008

In de nacht van de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober dooft de gemeente Dalfsen de verlichting van het gemeentehuis en de kerk aan het Kerkplein.

Aandacht voor lichthinder en energiegebruik door nachtverlichting

Dalfsen - In de nacht van de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober dooft de gemeente Dalfsen de verlichting van het gemeentehuis en de kerk aan het Kerkplein. De nacht van de nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor lichthinder voor (nacht)dieren en het energiegebruik van nachtverlichting.

Jaarlijkse actie nacht van de nacht
Met de actie "nacht van de nacht" roepen de Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu gemeenten, bedrijven en particulieren jaarlijks op om op één of meer plekken niet noodzakelijke lichten te doven of activiteiten te organiseren waarin de schoonheid van de nacht centraal staat. Het doven of dimmen van lampen levert niet alleen een flinke energiebesparing op; het is ook beter voor mens en dier. Elk jaar wordt Nederland lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte van de nacht en van de prachtige sterrenhemel. De nacht van de nacht wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en wordt gehouden op zaterdag 25 oktober, het weekend waarin de wintertijd ingaat. Vorig jaar is in ruim 100 gemeenten het licht gedoofd op torens, kerken, molens, bruggen, etc.

Activiteiten gemeente Dalfsen
De gemeenteraad heeft meerdere malen aangegeven meer aandacht te willen schenken aan klimaat en duurzaamheid. Aandacht voor de nacht van de nacht vormt hier een onderdeel van. Net als in 2007 zal in Dalfsen de verlichting van het gemeentehuis en de kerk worden gedoofd.

Bedrijven met veel verlichting zullen via een brief worden opgeroepen om de verlichting te doven.
De sterrenwacht 'het Vechtdal' organiseert een publieksavond. De sterrenwacht zal een presentatie houden en ook, voor het eerst, een planetenpad aan het publiek laten zien. Mocht het onbewolkt zijn, dan zullen ze telescopen opstellen, waarbij de bezoekers ook in de gelegenheid worden gesteld om zelf te gaan waarnemen.

Inwoners en bedrijven
Inwoners en bedrijven kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van het donker en vermindering van het energieverbruik door nachtverlichting. Hiervoor kunnen zij beoordelen of nachtverlichting noodzakelijk is of dat men ook met minder toe kan. Ook zijn er energiezuinige alternatieven (spaarlampen, led verlichting, armaturen en lampen die aangaan op beweging).