Gemeente Heemskerk


woensdag, 22 oktober 2008

Gemeente Heemskerk doet mee aan actie 'Nacht van de Nacht'

Op zaterdagnacht 25 oktober (de overgang van zomertijd naar wintertijd) wordt op initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties de landelijke actie Nacht van de Nacht gehouden. Deze actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van duisternis voor de gezondheid van mens en dier. De gemeente Heemskerk doet mee aan deze actie.

Met de vele lichtreclames, straatverlichting en verlichte gebouwen, is de nacht in Nederland steeds minder donker. Dit kan bij de mens leiden tot slaapstoornissen en verwarring bij nachtdieren. Daarbij wordt ook nog eens veel energie verspild. De gemeente Heemskerk vindt het daarom belangrijk dat de nacht weer donker wordt. Tijdens de actie doet de gemeente de verlichting van de Nederlands Hervormde Kerk op het Kerkplein uit. Naast deelname aan deze actie doet de gemeente nog een aantal structurele dingen op het gebied van energiezuinige verlichting. Op dit moment wordt een proef gedaan naar het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte. LED-verlichting is een energiezuinige manier van verlichten. Ook gaat op een aantal plekken in de gemeente standaard 's nachts de verlichting uit. Dit gebeurt alleen op plaatsen waar het kan, want veiligheid is altijd het belangrijkste criterium als het gaat om openbare verlichting.

Het regionale steunpunt Natuur- en Milieu Educatie (NME) organiseert voor kinderen en volwassenen een aantal activiteiten rondom het NME-centrum de Baak aan de Westerhoutweg 18 in Beverwijk. Zo zijn er spannende wandelingen georganiseerd in de binnenduinrand, waar gekeken wordt welke dieren je 's nachts kan tegenkomen. Kijk voor meer informatie op de website www.nachtvandenacht.nl.
---