Gemeente Zijpe


2008-10-22 Nacht van de Nacht op 25 oktober 2008 Schagerbrug Ruigeweg

In Zijpe wordt de verlichting, die het gemeentehuis aanstraalt, niet ontstoken. Ook zullen de schijnwerpers van het Cultureel centrum (voormalige kerk) in Petten niet branden.

Laat het donker worden, het verschil tussen dag en nacht!

Donker is gezond
Het leven van mens en dier raakt ontregeld door de felverlichte wereld in de nacht. Het bioritme wordt verstoord: trekvogels verdwalen, verspillen hun energie en missen hun foerageerplekken, rust- en broedplaatsen. Nachtdieren kunnen hun prooi moeilijker vinden en raken ondervoed en gedesoriënteerd. De mens rust niet voldoende uit waadoor zijn gezondheid in gevaar komt. Uitrusten heeft namelijk ook een genezende functie. Tijdens de donkere uren wordt het hormoon melatonine aangemaakt dat de gezondheid van de mens beschermt. Hoe minder groot het verschil is tussen dag en nacht, hoe minder dit hormoon wordt aangemaakt, een ongezonde zaak.

Donker is energiebesparing
Het is duidelijk dat door het uitdraaien van de buitenlichten energie wordt bespaard. Particulieren kunnen kritisch rondkijken in hun eigen woonomgeving. Lampen vervangen door reflectoren langs de inrit, is een mogelijkheid. De lamp boven de buitendeur kan op een bewegingsmelder worden aangesloten. Als buitenverlichting kunnen zonne-energielampen worden gebruikt die boven verwachting ook op winteravonden een paar uur branden. Gesloten gordijnen houden behalve de warmte ook het licht binnen.

Donker is leuk
De noodkreet laat het donker zijn heeft vorig jaar geleid tot vele nachtelijke activiteiten waaraan 12.000 mensen hebben deelgenomen. Sterren kijken is weer mogelijk. Bij een wolkenloze donkere nacht is het in Nederland mogelijk om 2.500 sterren te zien. Het vele kunstlicht in stedelijke gebieden zorgt ervoor dat er maar 50 sterren aan de hemel zichtbaar zijn op een gewone doordeweekse nacht. Zie voor ideeën en georganiseerde activiteiten www.nachtvandenacht.nl

Voorkom lichtvervuiling en lichtverspilling, laat het donker donker zijn!