Stadsdeel Amsterdam Centrum


Geniet van de pracht van de donkere nacht!

23 oktober 2008

Op zaterdag 25 oktober aanstaande vindt de vierde Nacht van de Nacht plaats! Deze nacht wordt georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. Gemeenten en bedrijven worden opgeroepen de lichten te doven. Ook in Amsterdam gaat op een aantal plekken zaterdagnacht de verlichting uit.
Bijvoorbeeld die van de magere brug en van het stadhuis, maar ook de stadsdeelkantoren Noord, Slotervaart en Bos en Lommer, het Projectmanagementbureau en Dienst Wonen doen mee. Daarnaast worden twee grote reclamelichtmasten langs de ringweg gedoofd en ook het World Fashion Centre in Amsterdam hult zich even in het donker die nacht.

Nederland is letterlijk een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar zeker 3% lichter. Plekken waar het nog écht donker is, worden steeds zeldzamer. En we verspillen zo steeds meer energie. De Nacht van de Nacht vestigt daar de aandacht op. Op een ludieke wijze met veel duistere publieksactiviteiten in het hele land. Van een donkere vaartocht in het Friese Grou tot fluisterfietstochten en griezelverhalen in het Limburgse Maastricht. Kijk voor meer informatie en alle activiteiten op: www.nachtvandenacht.nl

Stadsverlichting Amsterdam
Voor Amsterdam blijft het niet bij één nacht. Tegenwoordig vraagt de zorg voor openbare verlichting ook doordacht beleid op het gebied van milieu en duurzaamheid. In het Beleidsplan 2005 2015 van de Gemeente Amsterdam kunt u meer lezen over de kwaliteitsnormen die gelden ten aanzien van verlichting. De gemeente Amsterdam heeft onlangs als proef LED-verlichting langs de Stopera geïntroduceerd die niet alleen energiezuinig is maar ook minder lichthinder geeft. Mocht deze proef goed verlopen dan wil Amsterdam investeren in de LED-verlichting. De gemeente doet ook onderzoek naar lichtvervuiling in de stad. Daarin wordt geïnventariseerd welke verschillende verlichtingen er zijn (aard en omvang), wie de verantwoordelijke van de lichtbron is en welke maatregelen er mogelijk zijn om overbodige verlichting tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op: www.licht.amsterdam.nl.