Gemeente Nijmegen

Datum 23 oktober 2008 Nummer 081023R

Nijmegen dooft lichten voor Nacht van de Nacht

Op zaterdag 25 oktober 2008 zal Nijmegen donkerder zijn dan normaal. De aanlichting van de Stevenstoren gaat uit, net als die van de Mariënburgkapel en de toren van het stadhuis. Ook op de ovatonde in Nijmegen Noord dooft de gemeente de lichten. De gemeente Nijmegen doet op deze wijze mee aan de Nacht van Nacht waarin aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling. Daarnaast staat de mupicampagne van Ons Groene Hert in het teken van licht: 'Doe alles uit!'

De Nacht van de Nacht vindt voor de vierde maal plaats en wordt georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Het initiatief is bedoeld om aandacht te vragen voor de duisternis en de bedreiging ervan door de toenemende verlichting in Nederland. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Te veel licht is hinderlijk en slecht voor de gezondheid voor mensen en verstoort het dag-nachtritme van dieren.

Tijdens De Nacht van de Nacht worden in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Sterrenwachten openen hun deuren, er worden avondwandelingen in natuurgebieden georganiseerd of avondexcursies per boot. In Nijmegen doven naast de gemeente ook bedrijven als NXP, Electrabel en ChampionChip hun lichten. De karakteristieke belichting van het gebouw van Fiftytwodegrees en van Electrabel zullen een nachtje ontbreken. Verder organiseert onder andere De Lindenberg een workshop nachtfotografie.

De gemeente ondersteunt de Nacht van de Nacht door het doven van de lichten op gezichtsbepalende locaties. Het afgelopen jaar besteedde de gemeente ook aandacht aan de energiezuinigheid van de verlichting in de stad. Samen met de stichting Natuur en Milieu tekende de gemeente dit voorjaar een convenant waarin afgesproken is dat de openbare ruimte in de stad energiezuiniger verlicht zal worden. Naast de pilot met speciale verlichting op de van Apelterenweg, Van Schuylenburgweg en het Steve Bikoplein, zijn er onder andere ook energiezuinige lampen geïnstalleerd op bedrijventerrein de Winkelsteeg.



Gemeente Nijmegen