Vereniging Milieudefensie


Schaalsprong Almere mogelijk zonder aantasting IJmeer

Volgens Milieudefensie is de 'Schaalsprong Almere 2030' mogelijk zónder aantasting van het IJmeer. Aldus de reactie van de milieuorganisatie op de vandaag door de gemeente Almere aan minister Cramer van VROM aangeboden Verkenningen voor de Schaalsprong. Aantasting van het IJmeer vindt de milieuorganisatie bovendien ongewenst vanwege het landschappelijke, recreatieve en ecologische belang van dit grote open water tussen Almere en Amsterdam.

Het Rijk, de provincie Flevoland en de gemeente Almere besluiten in 2009 op welke manier Almere gaat doorgroeien naar een inwonertal van 350.000 in 2030. Op 23 oktober hebben de betrokken gemeenten Almere en Amsterdam en provincies Fevoland en Utrecht studies gepresenteerd naar drie alternatieve ontwikkelingsmogelijkheden, waartoe buitendijkse woningbouw en aanleg van een vervoersverbinding door het IJmeer nadrukkelijk behoren. Milieudefensie erkent dat een zekere groei van Almere nodig is als woningbouwlocatie voor het noordelijk deel van de Randstad, maar stelt daaraan een aantal voorwaarden.

Milieudefensie hecht groot belang aan de landschappelijke en natuurlijke kwaliteiten van het IJmeer. Het is een prachtig open gebied waar de vele bewoners van de regio-Amsterdam van genieten. Door er langs te fietsen en te wandelen, door er in te zwemmen en erop te varen, door te genieten van de ruimte. Zo'n belangrijk recreatief gebied moet je niet verkleinen door woningbouw en aanleg van nieuwe infrastructuur. Het IJmeer is daarnaast ook nog een Europees beschermd natuurgebied, waarvan de natuurwaarden juist beschermd en versterkt moeten worden in plaats van aangetast. Bovendien kán de woningbouwbehoefte en vergroting van de bereikbaarheid worden opgelost zonder het IJmeer aan te tasten. Immers, op het vasteland van Flevoland is binnendijks voldoende plek om de noodzakelijke woningen te bouwen. Dat komt ook naar voren uit de studies die nu zijn gepresenteerd. Uitbreiding van de bestaande spoorcapaciteit over de Hollandse brug, gecombineerd met aanleg van hoogwaardige openbaar vervoer verbindingen binnen de gemeente Almere, leidt tot een goede bereikbaarheid tussen de polderstad en het oude land.

Milieudefensie is vorige week een campagne gestart om de omwonenden van het IJmeer te informeren en te mobiliseren over de plannen voor het IJmeer. De campagneleus is: 'Houd het IJmeer open'. Volgend jaar zullen het rijk, provincies en gemeenten definitieve besluiten nemen over de toekomst van het IJmeer. Zaterdag 25 oktober zal Milieudefensie samen met bewoners een protestbord plaatsen in Muiden aan de oever van het IJmeer.