VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 24 oktober

2008/103/MZ

Opbrengst gebouwenloop voor onderzoek naar invloed van bewegen op het brein

Unieke hardloopwedstrijd door gebouwen VU medisch centrum

Op zaterdag 25 oktober vindt de vierde VUmc gebouwenloop plaats. Start en finish vinden plaats in de tuin van VUmc. Meer dan 500 deelnemers leggen naar keuze 5 of 10 kilometer af door, langs en onder de verschillende gebouwdelen van VU medisch centrum. Het polikliniekgebouw, zorgeenheden, de hortus botanicus, de parkeergarage, de medische faculteit en de loopbrug tussen poli- en kliniekgebouw maken onderdeel uit van het parcours. Het draaien en wenden in de soms korte stukken gang, de verschillende trappen die deel uitmaken van de route, de verschillende ondergronden en de temperatuursverschillen maken deze hardloopwedstrijd uniek en uitdagend. Eén euro van het inschrijfgeld van iedere deelnemer komt ten goede aan het VUmc Alzheimercentrum en veel lopers geven meer. Prof.dr. Philip Scheltens, neuroloog en hoofd Alzheimercentrum, neemt vlak voor de start het bij elkaar gelopen bedrag symbolisch in ontvangst.

Binnen het VUmc Alzheimercentrum vindt onderzoek plaats naar de oorzaak, vroege diagnose en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Ook onderzoek naar bewegen hoort hierbij. De laatste jaren wordt bekend dat bewegen goed is voor de hersenen: het bevordert de doorbloeding en houdt de geest scherp. Enkele onderzoeken laten een voorzichtig positief effect zien van bewegen op het geheugen bij veroudering. Maar hoeveel, welke soort beweging en wanneer is nog niet duidelijk.

Deelnemers aan de gebouwenloop kunnen zelf testen of hun sportieve prestatie invloed heeft op hun hersenfuncties. Voor en na de wedstrijd kunnen zij op de computer een testje afleggen waarmee hun reactievermogen, aandacht en gevoeligheid voor interferentie wordt gemeten.

In 2005 vond de VUmc gebouwenloop voor de eerste keer plaats, als ludiek openingsevenement van het lustrumjaar van VU medisch centrum. De vele enthousiaste reacties van de deelnemende hardlopers hebben ertoe geleid dat besloten is om de loop voortaan ieder jaar te houden en er telkens een ander goed doel binnen VUmc aan te verbinden. De VUmc gebouwenloop kent alle aspecten van een officiële wedstrijd, inclusief warming-up, verfrissingsposten en prijsuitreiking.

Op 25 oktober vindt ook vanaf 13.30 uur de eerste witte jas ceremonie plaats in de aula van de Vrije Universiteit. Voor meer informatie: www.VUmc.nl.