Gemeente Bronckhorst
---
Gemeente doet mee aan Nacht van de Nacht op
25 oktober a.s.

Veel leuke 'nacht'activiteiten in Bronckhorst

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeenten en bedrijven meer rekening houden met het belang van duisternis. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor mens en dier.

Waarom?
Er zijn nog maar weinig echt donkere plekken in Nederland. Door onder meer reclamezuilen, straatverlichting en verlichte kassen. Mens en dier hebben hier last van. Mensen slapen minder goed naarmate het lichter wordt en het ritme van dieren wordt er door verstoord (vogels maken eerder nesten, gaan eerder zingen etc). Het wordt nog elk jaar lichter en lichter. Toch kunnen we met z'n allen veel bewuster omgaan met licht en of dat al dan niet noodzakelijk is.

Activiteiten in Bronckhorst
Daarom doet de gemeente Bronckhorst op 25 oktober a.s. ook mee aan de Nacht van de Nacht. Op vier plekken staat een activiteit op stapel, waarbij inwoners kunnen genieten van de schoonheid van de nacht en kennis kunnen maken met het nachtleven van dieren: . In Steenderen houdt jachtopzichter Wim Huisin'tVeld een excursie met als thema nachtdieren. Hij vertelt welke dieren er 's nachts zoal actief zijn, wat hun gedrag is, waar ze van leven en wat hun leefgebied is. Met een beetje geluk kunnen de deelnemers ook marters, egels en wild observeren. Start: parkeerplaats Baakse Boys, Hofstraat in Baak. . Bij het natuurmuseum aan de Kremersdijk 5 in Hengelo (Gld) vertelt buitenmens Jan Wagenvoort verhalen over de mens in de nacht. Aan de orde komen het stropen in het verleden, sagen en legenden over het nachtleven. . Op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Hengelo (zijde Schoolstraat) houdt nachtvlinderspecialist Jaap Zwier een nachtvlindershow gericht op nachtvlinders en insecten. Dit gebeurt door op een laken een groot licht te richten. Hij vertelt vervolgens over de nachtvlinders en insecten die daarop af komen. Ook werkt Zwier tijdens de avond met zogenaamd 'zwart' licht. Wij adviseren deelnemers om een (tuin)stoel mee te nemen en als iemand dit heeft een vergrootglas of een loepje. . IVN-natuurgids Janny Klein Lebbink houdt een nachtwandeling in het Besselderbos aan de Stadsedijk in Halle. Zij helpt de deelnemers met behulp van een 'bat'detector om vleermuizen op te sporen en te herkennen en wisselt allerlei wetenswaardigheden met hen uit. Start Stadsedijk nabij nummer 4.

Alle vier activiteiten starten om 21.00 uur en de eindtijd is ongeveer 22.30 uur. Mensen die mee willen doen, kunnen zich uiterlijk tot 23 oktober a.s. aanmelden. Dit is in verband met een maximaal aantal deelnemers. Zij kunnen hiervoor bellen naar Erik Mol, tel. (0575) 75 03 13, of Willy Kempers, tel (0575) 75 37 77, van de gemeente. Mailen kan ook naar e.mol@bronckhorst.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Hengelo (Gld), 10 oktober 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --