Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

2008/jm_058
Buitenpost, 16 oktober 2008

Gemeente doet mee aan vierde Nacht van de Nacht
Achtkarspelen dooft lichten voor duurzaamheid

Achtkarspelen dooft tijdens de Nacht van de Nacht op 25 oktober alle lichten van de 67 gebouwen die de gemeente in beheer heeft. Ondermeer het gemeentehuis, brandweerkazernes, sportzalen en dorpshuizen gaan gehuld in duisternis om iedereen meer bewust te maken van energiebesparing en het welzijn van mens en milieu. De gemeente roept bedrijven, scholen en particulieren op om ook mee te doen aan de Nacht van de Nacht en zo veel mogelijk de verlichting te doven.

De gemeente Achtkarspelen heeft duurzaamheid en milieubewustzijn hoog op de agenda staan. Vorige maand stemde de gemeenteraad in met een nieuwe gemeentelijk duurzaamheidprogramma. Begin 2009 zal de raad zich uitspreken over een gemeentelijk duurzaamheidsvisie en het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Zij organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens.

Tijdens de Nacht van de Nacht blijft de noodverlichting van gemeentelijke gebouwen en de openbare straatverlichting omwille van de veiligheid normaal branden.