Politie Gelderland-Zuid

Link naar website Meld Misdaad Anoniem

Hatecrimes

Integrale Veiligheidscontrole Tiel

Tiel, 25-10-2008 o Vrijdag op zaterdag werd tussen 07.00 en 07.00 uur, een grote veiligheidscontrole gehouden door de politie. De politieteams controleerden op verschillende locaties in en om het centrum van Tiel. In totaal werden 139 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen. Daarvan 62 door bureau toezicht en handhaving. 970 bestuurders hebben meegewerkt aan een blaastest waarbij 6 bestuurders het toegestane maximum van 220 ugl overschreden. Eén bestuurder blies 750 ug/l op het ademanalyseapparaat. Eén lastige verdachte die betrapt was op zijn bromfiets met teveel alcohol op, werd aangehouden.

Het was de tweede keer dat door de politieteams van Tiel en de KLPD een grootschalige veiligheidscontrole werd gehouden. Behalve het doel om een gezamenlijke veiligheidscontrole te houden om de verkeersveiligheid in deze gebieden te verbeteren, was ook het toezicht op uitgaanspubliek nadrukkelijk onderdeel van deze controle. Om de veiligheidsbeleving in het horecagebied te vergroten werd er toezicht gehouden op verboden wapenbezit, alcohol- en/of drugsgebruik en overige strafbare feiten.

De controle werd gehouden in samenwerking met onder andere het Korps Landelijke Politie Diensten, Rijksdienst Verkeersinspectie, Bureau Verkeershandhaving, Brandweer, Douane, Gemeente Tiel, Rijksverkeersinspectie, Bureau toezicht en handhaving, Bureau Verispect (controle Wet op de Kansspelen), de AVRI (Afvalverwijdering Rivierenland) en de EVOA (afvaltransportcontrole), Parketdienst Justitie Arnhem en de Belastingdienst.

Weggebruikers zijn vooral gecontroleerd op de rijtechnische staat van hun voertuig, de juistheid van papieren, het voeren van juiste verlichting, snelheid, gordel dragen voor- en achterin, rijden onder invloed, gevaarlijk /hinderlijk rijgedrag en verboden wapen- en/of drugsbezit.

Tegen 6 scooterbestuurders is proces-verbaal opgemaakt omdat hun scooter teveel vermogen had.

34 maal is proces-verbaal opgemaakt voor het niet dragen van een gordel door automobilisten.

Bij controle door de belastingdienst werd geconstateerd dat 152 autobezitters geen belasting hadden betaald. Dit moest samen met de opgelegde boete alsnog ter plaatse worden voldaan. Van 11 wanbetalers is de auto in beslag genomen door de belastingdienst. Op deze autos is beslag gelegd. Totaal werd 8220 Euro achterstallige belasting geïnd.

Door de Parketdienst Justitie Arnhem is voor 1350 Euro aan openstaande boetes geïnd. Drie man moesten nog een gevangenisstraf uitzitten en werden ingesloten.

De politie trof in een woning in het centrum nog een hennepkwekerij aan. Daarbij werd een 42-jarige man uit Tiel aangehouden. In zijn woning werd een behoorlijke professionele kwekerij aangetroffen. 317 planten en de apparatuur werden in beslag genomen. De politie maakte proces-verbaal op. Ook de NUON zal nog met een naheffing komen.

Controleurs van de AVRI en EVOA maakten zes processen-verbaal op voor o.a. afval dumpen en het niet kunnen tonen van de juiste begeleidingspapieren voor het vervoerde afval.

Op de kermis werd bij drie standhouders door de Stichting namaakbestrijding een hoeveelheid goederen in beslaggenomen. Zij deden hier vrijwillig afstand van.

Bij de horeca blijft brandveiligheid een punt van aandacht. Van de 16 gecontroleerde bedrijven waren er toch nog 5 die niet aan de brandveiligheidseisen voldeden. Tegen hen zal een dwangsomprocedure worden opgestart. Positief was dat op één gecontroleerde ondernemer na, zij allemaal hun vergunningen konden tonen. Dit is duidelijk een verbetering met voorgaande controles. Een ander positief punt is dat ditmaal bij alle horecabedrijven de leidinggevenden aanwezig waren. De snelheidsovetredingen staan afzonderlijk vermeld in de overzichttabel 'snelheidscontroles' op onze pagina.(14)

Laatst gewijzigd 25-10-2008 10:56 | © Regio Gelderland-Zuid |