Waterschap Peel en Maasvallei


Nieuw: de hoogwatercheck

Nieuw: de hoogwatercheck

Op zaterdag 25 oktober a.s. lanceert Waterschap Peel en Maasvallei de Hoogwatercheck. Inwoners van Noord- en Midden Limburg kunnen op de website www.wpm.nl/veiligedijken met behulp van hun postcode opzoeken wat er met hun woning gebeurt tijdens hoogwater. Burgemeester Van Rooij van de gemeente Horst neemt de hoogwatercheck officieel in gebruik tijdens de themadag Veilig leven aan de Maas, die het waterschap a.s. zaterdag organiseert.

hoogwatercheck_animatie_166.gif (24 Kb) Veel mensen genieten van het wonen aan de Maas. Daar staat tegenover dat de Maas ook haar grillige en gevaarlijke kant kan laten zien, tijdens Maashoogwaters. Het is de taak van het waterschap inwoners hiertegen te beschermen, tot een wettelijk niveau. Sinds de overstromingen van 1993 en 1995 wordt er hard gewerkt om de Maas veiliger te maken, met nieuwe hoogwatergeulen en dijken. De kans dat er toch nog een overstroming met ernstige gevolgen optreedt is daardoor een stuk kleiner, maar is nooit helemaal uit te sluiten. Met de hoogwatercheck kunnen inwoners eenvoudig uitzoeken of hun woning of bedrijf wordt beschermd door dijken en wat er gebeurt bij verschillende hoge afvoeren van de Maas. Ook voor potentiële kopers van een woning kan de hoogwatercheck een interessante informatiebron zijn.

Hoe werkt de Hoogwatercheck?

Op de veilige dijken pagina van deze website staat een button waarmee de bezoeker bij de hoogwatercheck komt. Hier tikt de bezoeker zijn postcode in. Vervolgens wordt zijn omgeving op kaart getoond. De bezoeker kan kiezen uit drie typen overstromingen (zie tabel). Daarnaast kan hij kiezen om de bescherming door de huidige dijken wel of niet te tonen. De bezoeker ziet dus hoe de dijken hem beschermen, en wat er zou gebeuren als er geen dijken waren geweest.

Type overstroming

Maasafvoer bij Borgharen

Kans op deze overstroming

Grote overstroming

Ca. 3000 m3/sec


1/50 jaar

Zeer grote overstroming

Ca. 3500 m3/sec


1/250 jaar

Extreme overstroming

Ca. 4000 m3/sec


1/1250 jaar

Kijkje in de keuken van het waterschap

Burgemeester van Rooij van de gemeente Horst neemt de hoogwatercheck officieel in gebruik, tijdens de Themadag Veilig leven aan de Maas op zaterdag 25 oktober. Waterschap Peel en Maasvallei organiseert dit evenement in de nieuwe waterschapswerf op industrieterrein Hoogveld-Oost, Expeditiestraat 6 in Horst. Tijdens de waterschapsmarkt kunnen bezoekers bovendien kennismaken met de partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen 11.00 en 15.00 uur.

In de waterschapswerf ervaren bezoekers welke maatregelen het waterschap neemt om hun veiligheid te waarborgen. De waterschapswerf is een nieuwe loods waarin alle materialen komen te liggen die nodig zijn voor hoogwaterbestrijding. Ook wordt het de thuisbasis van de waterschapsmedewerkers die in de regio Noord het onderhoud en beheer van de beken verzorgen. De themadag biedt een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin. Vergezeld door `muziek op waterbasis' en markante figuren, geeft het waterschap bezoekers een kijkje in de keuken. Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. © Waterschap Peel en Maasvallei