Stichting Natuur en Milieu

Erop uit tijdens vierde Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober

24 oktober 2008 - Nederland viert zaterdag 25 oktober de vierde Nacht van de Nacht met zon 250 donkere activiteiten in heel het land. Kanovaren in het donker, verhalen bij het kampvuur, met de boswachter op zoek naar vleermuizen en uilen, lekker onderuit kijken naar nachtfilms, heksen zoeken, picknicken in het duister en een donkere fluisterfietstocht rijden. Teveel om op te noemen. Met De Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Tijdens de Nacht van de Nacht doven vele gemeenten en bedrijven hun verlichting.

Het Fashioncentre in Amsterdam mét verlichting. Tijdens de Nacht van de Nacht doven vele gemeenten en bedrijven hun verlichting.

In alle provincies worden duistere activiteiten georganiseerd. In Groningen is er een nachtelijk festi-val in Midwolda met een rondvaart op het Oldambtmeer, een nachtwandeling met verhalenverteller, uilenballen pluizen voor kinderen en kun je terecht voor een potje blackminton. In het Friese Leeu-warden is een praamvaartocht en nachtelijke verrassingstocht op de fiets. Ook in Drenthe is stilte en duisternis te beleven. Een heidetocht vanuit de Schaapskooi in Balloo of met het hele gezin naar de toppen van de bomen bij het Boomkroonpad in Drouwen.

In Olst (Overijssel) is tijdens de Nacht van de Nacht de officiële opening van het proefvak provinciale Rijksstraatweg met LED-verlichting. Met een informatieve busexcursie en de presentatie van de don-kertekaart Overijssel staan oplossingen tegen lichthinder in het zonnetje. Bij de scouting in Dieren is het nachtspel Sterrenjacht te spelen. In Utrecht is de Dom te beklimmen, kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht naar nachtdieren en kunnen volwassenen een workshop nachtfotografie volgen op 40 meter hoogte. Stadslandgoed de Kemphaan in Almere staat in het teken van dieren in de nacht. Een stadsboerin geeft uitleg over hoe de koeien zich in de nacht gedragen, er is een nachtdie-renfilm te zien en je kunt je verplaatsen in een nachtdier door een oriëntatieroute op de tast af te leggen met hulp van een boswachter.

Op het meest donkere plekje van Noord-Holland, Texel, is een nachtwandeling met het zeewiermonster langs het wad. In het donker waterfietsen, door telescopen kijken en marshmallows roosteren kan in Brabantse Volkel in Billy Bird Park Hemelrijk. Dat donker niet alleen eng is maar ook mooi en leuk, kun je ontdekken in Zeeland bij het Fort in Ellewoutsdijk. Sealife Scheveningen organiseert rondleidingen over het nachtelijk leven van zeedieren. Een donkere picknick nuttigen kan tijdens een nachtwandeling in Helden (Limburg) en Maastricht organiseert een fluisterfietstocht.

Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten

Zie voor een actueel overzicht van deelnemende bedrijven en gemeenten

Alle informatie de Nacht en lichtvervuiling vindt u op www.nachtvandenacht.nl

Publicatiedatum: 24-10-2008