Schilderen voor het klimaat


Dagdromerijen over een groot doek

VAALS, 20081022 -- Het project "Vaals op doek" begon als wat dagdromerijen tijdens een schilderles bij kunstenaar Jan Veer in zijn atelier in Vaals. "We maken samen een doek van gigantische proportie over onze stad, waarin alles op je afkomt alsof het leeft. Vastgelegd voor de toekomst. Laten zien wat waardevol is en wat behouden moet blijven. We veilen het doek voor een goed doel; kinderen, de natuur, de klimaatverandering!"

Een mooie dagdroom, maar een dergelijk project betekent handen uit de mouwen. De productie zal zo'n drie jaar in beslag gaan nemen. Het wordt zeker geen moderne improvisatie die in aantal weken klaar is. De lat is door de groep aanzienlijk hoger gelegd dan dat. Het doek moet voldoen aan de maatstaven van een meesterwerk. Het perspectief moet kloppen, de materialen moeten aan de hoogste eisen voldoen, alles wordt met met rasters en handmatig opgezet. Er komt geen projector aan te pas. Olieverf zal in zeer dunne lagen worden aangebracht. Enfin, gepassioneerd monnikenwerk.

Dankzij verschillende donaties van inwoners van de gemeente Vaals, bezoekers aan de kustmarkt, en hoofdsponsoren Stichting Planet Prosperity Foundation en IJssalon Italia uit Vaals kon het enorme doek, met aluminium frame aangeschaft worden. Sponsors zijn nog steeds welkom, want de begroting is nog niet helemaal gedekt.

Inmiddels is de schildersgroep, die zich De Veerlingen noemt, van start gegaan. Maar, het project behelst meer dan alleen tekenen en schilderen. Kinderen krijgen met hun schoolklassen de mogelijkheid het project in wording te komen bezoeken. En ze kunnen het bovendien op afstand blijven volgen via www.vaalsopdoek.nl.

De schilders vragen ook aandacht voor de klimaatverandering. Dit door mensen bekend te maken met het eiland Shishmaref (Alaska) dat binnenkort door de klimaatverandering in zee zal verdwijnen. "Daarmee wordt heel voelbaar dat het verlies van woonomgeving en het verlies van cultuur hand in hand gaan", aldus de kunstenaars. Wij hebben onze leefomgeving nog. Laten we er zorgvuldiger mee omspringen en dat ook aan ons nageslacht meegeven. Daarom worden op het doek mensen, gebouwen en natuur in elkaar gevlochten op magische wijze. Een ode aan een prachtige omgeving en aan ons prachtige Vaals met een rijke historie. Een ode aan de gewone en ongewone mensen die er wonen".

Het grotere publiek zal op gezette tijden een blik mogen werpen in het atelier. De eerste mogelijkheid daartoe is op zondag 2 november a.s. vanaf 13.00 uur in de Ouwe Sjoel in Vaals. Dan vindt een feestelijke "kick-off" en fondswerving plaats tijdens de leerlingen expositie, waartoe burgemeester Ger van Loo het startschot zal geven. De prominenten uit Vaals die op het doek worden vereeuwigd zullen de eerste kleuren op het doek mogen aanbrengen. Vermaard bariton John Bröcheler, die onlangs nog tijdens het Clermoretti festival heel Vaals in vuur en vlam zette, alsook de zesennegentigjarige Vaalser glas in lood kunstenaar Frans Griesenbrock werden daartoe genodigd. De "klimaat-advocaat" Roger Cox, oprichter van de in Vaals gehuisveste stichting Planet Prosperity zal toelichten welke betekenis een project als het onderhavige heeft voor een duurzamere samenleving.





Kunstenaarsgroep De Veerlingen