Verschijnt 25 oktober: Sint, wie ben ik


Hoe een kind met autisme ten tijde van de viering van Sinterklaas het spoor bijster kan raken

BARNEVELD, 20081024 -- Op 25 oktober verschijnt het boekje Sinterklaas, wie ben ik ? van Jolanda van der Meijden. Dit boek toont de vele gezichten die autisme kan hebben. In 48 pagina's word kort en bondig uitgelegd hoe een kind met autisme ten tijde van spannende gebeurtenissen het spoor bijster kan raken.

Sinterklaas, wie ben ik? is geschreven vanuit het perspectief van autisme binnen het gezin. Echter, het kind dat het woord voert bestaat niet. Sinterklaas, wie ben ik? toont namelijk de vele gezichten die autisme kan hebben. In ieder hoofdstuk van het boek komt een kind aan het woord dat zijn/haar problemen verhaalt met betrekking tot Sinterklaas en de spanningen die dat met zich meebrengt.

Wanneer het boekje gelezen wordt als ware het de zienswijze van één kind, dan zou je Rainman menen te herkennen.
Maar zo'n kind bestaat niet. Elk kind met autisme is anders. Dat is tegelijkertijd het antwoord op de vraag Sint, wie ben ik?

Met dit boekje is ernaar gestreefd op een toegankelijke manier uit te leggen hoe een kind met autisme zomaar het spoor bijster kan raken. Immers, als je een autistisch kind hebt gaat niets vanzelf en "zomaar" iets vieren - of dat nou Sinterklaas is of een verjaardag of een gezamenlijk dagje uit - vergt veel meer van een gezin dan je zou denken. Niets is namelijk vanzelfsprekend. Dat wil dit boekje vertellen: autisme heeft geen gezicht en aan het gezicht herken je geen autisme.

Met illustraties van leerlingen van de Unit Academie.

Jolanda van der Meijden is getrouwd en woont in Drenthe. Zij is moeder van vier kinderen waarvan er twee een diagnose
hebben binnen het autistische spectrum. Een deel van dit boekje berust derhalve op de werkelijkheid zoals die zich afspeelt binnen het gezin ten tijde van de viering van Sinterklaas en andere feesten. Zij zegt over haar boek: "Er zijn heel veel goede boeken geschreven over autisme, maar er word niet altijd ingegaan op de impact die dit op het gezin heeft. Ik hoop dan ook met dit boekje ouders, leerkrachten, familie, oma's en opa's wat meer duidelijkheid te geven over de belevingswereld van het autistische kind, want ook dit kind heeft recht op een leuke sinterklaastijd."


Auteur Jolanda van der Meijden
Prijs 18,95
ISBN 97890 8570 3358
Formaat 20 x 20 cm
Uitvoering Hardcover
Omvang 48 pagina's met illustraties in kleur

Sint, wie ben ik? is verkrijgbaar via boekenbent.com/shop of de reguliere boekhandel





Ingezonden persbericht