Beeld en Geluid


Guitar experience in Beeld en Geluid

25-10-2008

De Gitaardag van weleer wordt nieuw leven ingeblazen. Onder de naam Guitar Experience vindt de speciale dag voor gitaristen, bassisten, gitaarbouwers en (muziek)liefhebbers van alle leeftijden voortaan plaats bij Beeld en Geluid.

Op de Guitar Experience worden verschillende muziekthema´s nader belicht en gespeeld. Met elke maand een andere, specifieke muziekstijl uit het omvangrijke gitaarrepertoire. Maar dat is nog niet alles, want tijdens de gitaardagen zijn er ook demonstraties van gitaarbouwers en diverse workshops en is er een veiling en een tweedehandsgitaarmarkt. Tevens is het mogelijk instrumenten te laten taxeren en zijn er open jamsessies, waarbij jonge muzikanten muziek kunnen maken met elkaar en met oudere professionals. De dag wordt afgesloten met een tombola waarbij mooie gitaarprijzen te winnen zijn. De Guitar Experience is voor iedereen gratis toegankelijk.

De Guitar Experience vindt plaats op de zaterdagen 25 oktober, 29 november en 31 januari 2009. Het programma bestaat naast bovenstaande onder meer uit:

Documentaires
In Studio BENG worden diverse interessante muziekdocumentaires vertoond, gericht op de thematiek van iedere guitar experience. De documentaires zijn afkomstig uit de archieven van Beeld en Geluid en bevatten vele interviews met beroemde gitaristen en artiesten uit binnen- en buitenland.

Guitar Awards
De Guitar Awards is een landelijke wedstrijd voor talentvolle, jonge gitaristen, die woonachtig zijn in Nederland. Deelname aan de Guitar Awards staat open voor gitaristen (M/V) van 12 t/m 21 jaar. De eerste voorronden was op zaterdag 27 september. De tweede voorronde vindt plaats op zaterdag 25 oktober. De Finale wordt gespeeld op zaterdag 29 november.

Uitvoeringen muziekschool
Jonge talentjes hebben ook een eigen plek in het programma van de guitar experience. Samen met hun docenten van de muziekschool spelen zij zelfgekozen liedjes en doen zo spel- en podiumervaring op.

Speciale editie De Grote Doordraai

Tijdens de Gitaardagen is er een speciale editie van het Beeld en Geluid publieksprogramma de 'Grote Doordraai'. Presentator Machgiel Bakker (Beeld en Geluid/Fonos) en arrangeur Ton Nieuwenhuizen nemen een duik in het immense muziekarchief van Beeld en Geluid.

Presentator Machgiel Bakker haalt bijzondere ontdekkingen uit dit archief naar boven of pakt een bepaald thema aan en voorziet deze van deskundig commentaar. Nieuwenhuizen draait vervolgens het liedje 'door': gedeeltes worden versneld of vertraagd, worden weggelaten of winnen aan toegankelijkheid door er een Nederlandse vertaling op te maken. Juweeltjes van toen worden zo in het heden geplaatst. Ton Nieuwenhuizen is verantwoordelijk voor de muziek en arrangementen van de band La Luna. Ton speelde onder andere met The Shooting Party, Mathilde Santing, Marcel de Groot, Ernie Watts en Jan Akkerman.

De Grote Doordraai is elke maandag te horen op Radio 5 bij de RVU tussen 18:30-18:40 uur. Naar de website van de guitar experience

Workshop door Mike Stern

Op zaterdag 25 oktober geeft niemand minder dan de wereldberoemde gitarist Mike Stern een workshop gitaar. Deze jazz en jazz-fusion gitarist en componist werkte begin jaren tachtig samen met onder andere Miles Davis. In de loop der jaren heeft hij met meerdere legendes samengewerkt, waaronder David Sanborn, Dave Wackl, Michael Brecker, Roy Hargrove en vele anderen. Op eigen stoom heeft Stern vele, zeer succesvolle en invloedrijke albums uitgebracht. Naast de workshop is er ook gelegenheid tot het maken van foto's en vindt er een signeersessie plaats.

De toegang tot alle onderdelen van de Guitar Experience is gratis. Voor de toegang tot de Media Experience gelden de reguliere toegangsprijzen. De Guitar Experience duurt van 13:00 tot 19:00 uur en wordt afgesloten met een tombola waarbij leuke gitaarprijzen te winnen zijn.