Gemeente Maastricht

Programma Maastricht tijdens Nacht van de Nacht

Datum: 21 oktober 2008

De Gemeente Maastricht doet op 25 oktober mee aan de landelijke actie Nacht voor de Nacht. De Nacht voor de Nacht is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties. Zij vragen aandacht voor de negatieve aspecten van Lichthinder, veroorzaakt door het gebruik van (vaak) overbodige verlichting op bepaalde plaatsen. Lichthinder in de nacht ontregelt de natuur, verstoort het nachtelijk landschap en verspilt energie. 105 gemeenten In Nederland nemen deel aan deze actie. Die nacht doven gemeenten en bedrijven de lichten van monumenten en gebouwen om lichthinder tegen te gaan. Ook worden er allerlei nevenactiviteiten georganiseerd. Naast het belang van aandacht voor de duisternis, sluit deze actie goed aan bij het energie- en klimaatbeleid van de gemeente Maastricht dat gericht is op vermindering van Co2 uitstoot. Het programma in Maastricht wordt mee georganiseerd door Trajekt.

Programma
20.00 uur Markt Maastricht:
Openingsspeech door Wethouder Wim Hazeu.
Tijdens deze speech worden:

- de lampen van het stadhuis uitgedaan, (staat symbool voor de inwoners van Maastricht die thuis lampen uitdoen)

- zingt Ziesjoem samen met de Kinderköpkes het speciaal geschreven openingslied
- wordt de vlam van Minckeleers gedoofd (staat symbool voor de gemeente die licht van gebouwen dooft)
- worden vanaf de markt de volgende activiteiten opgestart :

Fluisterfietstocht:
Terwijl u al fietsend de donkere omgeving van Maastricht verkent, kunt u de duisternis van de nacht helemaal tot u laten doordringen. De tocht die, speciaal voor de Nacht van de Nacht, is uitgezet door de fietsclub van Trajekt, voert door het bosgebied van Hochterbamp, langs de sluis van Neerharen en het kanaal van Veldtwezelt. En vervolgens achter het boomrijke weggetje naar Wolder. De fietstocht wordt begeleid door meerdere vrijwilligers die er voor zullen zorgen dat de groep bij elkaar blijft en u zich prettig zult voelen tijdens de rit. De tocht duurt 1,5 uur en is makkelijk te fietsen, zorg wel voor goede verlichting op uw fiets. Een zaklamp voor eventuele ongemakken is aan te bevelen. Kinderen kunnen, onder begeleiding van een volwassene, ook deelnemen aan de tocht.

Griezelverhaal:
Vertellen is een ambacht, een ambacht dat Bea de Groote op het lijf geschreven staat! Met haar enorme vertelkunst en expressieve mimiek weet ze iedere keer opnieuw haar publiek te boeien. Haar intensieve interactie met haar luisteraars zal ook tijdens "Het Griezelverhaal" niet ontbreken.Het blijft dan ook nog even koffiedik kijken of het hier gaat om fantasie of werkelijkheid!! Uiteraard zorgt de locatie van deze vertelling nog voor wat extra spanning. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom.

Film Earth :
Deze ruim anderhalf uur durende film toont beelden over de hele planeet. U maakt een tocht van Noordpool naar Zuidpool. Earth confronteert u door middel van beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop. Wij zijn dan ook erg verheugd dat Cinema Luna haar medewerking heeft verleend om deze visueel oogverblindende documentaire voor u te draaien op het grote doek.

Activiteiten CNME/IVN (start vanuit Drabbelstraat 7)

a) de nacht beleven in de Natuurtuinen Jekerdal van 20-22 uur (Drabbelstraat 7 ) sterrenkijk programma, nachtvlinders spotten, genieten van de stilte en het donker. Doorlopend programma. b) een nachtexcursie door het Jekerdal en over de St. Pietersberg (vertrek 20.00 uur vanuit natuurtuinen Jekerdal) met een gevarieerde excursie over lichtvervuiling, donker ervaring, luisteren naar de nachtelijke geluiden en in het donker Fort St. Pieter opzoeken met behulp van poolster, kompas en gps. Tijdens de tocht hoort u vleermuizen en ziet u nachtvlinders op u afkomen. Zaklantaarn meenemen is gewenst.

Rond 22.30 uur
Opbouwen Maastrichter Staar-ster van 1000 waxine lichtjes op het Vrijthof (bij goed weer)

Candle-Night binnenstad:
Maastricht heeft voor de Nacht van de Nacht dit jaar het thema Candle-Night gekozen.Tijdens een Candle-Night doe je iets speciaals, je leest thuis een boek met je kind bij kaarslicht of je geniet van een rustig diner met een speciaal persoon. Ook horecagelegenheden in de binnenstad zijn opgeroepen om deel te nemen aan deze Candle-Night. Kumulus cursisten zijn gevraagd om muziek te spelen in horecagelegenheden.

Op internet kunt u informatie vinden over de Nacht van de Nacht op www.nachtvandenacht.nl .