Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING
Wie: Guido Weijers i.s.m. Wakker Dier

Wat: Guido verbleekt bij abseilen van Euromast om aandacht te vragen voor blanke kalveren met bloedarmoede

Waar: Euromast, Parkhaven 20 te Rotterdam

Wanneer: Zaterdag 25 oktober om 16.15 uur. Om 15.15 en 16.45 is er tijd voor interviews.

GUIDO WEIJERS VERBLEEKT VAN ANGST VOOR BLEKE KALFJES

Amsterdam, 25 oktober 2008; Vandaag om vier uur zal cabaretier Guido Weijers zich in doodsangst van de 100 meter hoge Euromast laten afzakken aan een dun touwtje. Guido denkt zeker bleek weg te zullen trekken, maar doet dit graag voor het lot van de kalfjes die zijn bestemd voor blank kalfsvlees. "Die zijn ook bleek , maar dan van bloedarmoede", aldus Guido. Guido draagt dan ook een trui met de tekst: "Ik bleek? Kalfjes zijn ook bleek. Van bloedarmoede." Wakker Dier startte vorige maand een meerjarencampagne tegen blank kalfsvlees: vlees dat blank is gekleurd doordat de kalveren met opzet ernstige bloedarmoede hebben. Guido Weijers, uitgeroepen door Wakker Dier tot meest sexy vegetariër van 2007, is fel tegen de productie en consumptie van blank kalfsvlees: "Die arme kalfjes worden bij hun moeder weggetrokken, alleen in een hok gepleurd en vervolgens ziek gemaakt met kunstmelk - en dat gebeurt in Nederland!". Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees.

In de meerjaren campagne wil Wakker Dier ervoor zorgen dat er een verbod komt op bloedarmoede van kalfjes maar daarbovenop wil de stichting de volgende punten:
* Pasgeboren dieren horen bij de moeder en niet solitair op stal.
* Geen langdurende veetransporten met pasgeboren kalveren.
* Geen acht weken eenzame opsluiting voor een van nature sociaal dier.
* Geen huisvesting in krappe hokken zonder stro.
* De dieren horen naar buiten in de wei te kunnen.
* En bovenal: stoppen met het bewust ziekmaken van pasgeboren kalveren.

Jaarlijks krijgen bijna een miljoen kalfjes in Nederland opzettelijk bloedarmoede. Zij krijgen ijzerarme kunstmelk te drinken. Terwijl een kalf normaal een hemoglobinewaarde heeft van 7, heeft een kalf in de bio-industrie slechts 4.5. De dieren worden hierdoor slap en futloos en hebben een lage weerstand. Hun vlees kleurt blank. Nederland is de grootste producent en exporteur ter wereld van blank kalfsvlees.

Kalfjes zijn veelal het 'bijproduct' van de melksector. Koeien moeten jaarlijks een kalf krijgen om de melkproductie hoog te houden. Een deel van de kalveren wordt melkkoe, maar de meesten worden vleeskalf. Behalve dat kalfjes van eigen bodem hier worden vetgemest , haalt Nederland jaarlijks 700.000 pasgeboren kalveren uit vrijwel alle EU-landen om hier vet te mesten. Deze dieren gaan urenlang op transport, terwijl ze nog geen maand oud zijn. De kalveren worden bij de geboorte bij de moeder weggehaald en vetgemest met kunstmelk. De eerste acht weken staan ze alleen in een hok. Na acht weken worden vijf tot tien kalveren samen in een hok geplaatst. In hun zes maanden lange leven, komen ze nooit buiten in de wei.


- einde persbericht -



Ingezonden persbericht