Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Provincie Zuid-Holland dooft de verlichting


---

PROVINCIE ZUID-HOLLAND DOOFT DE VERLICHTING

De provincie Zuid-Holland doet mee aan de actie 'Nacht van de nacht' door in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober de verlichting van het provinciehuis te doven. Daarmee ondersteunt de provincie de landelijke actie van de Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties om aandacht te vragen voor duisternis en donker nachtlandschap.

Zuid-Holland is de meest verlichte provincie van Nederland. Het toenemend gebruik van verlichting bij wegen, sportvelden, gebouwen en kassen hindert steeds meer mensen. Daarnaast kan met spaarzamere verlichting veel energie worden bespaard.

In de nieuwe Provinciale Structuurvisie die volgend jaar gereed komt, wil de provincie duisternis in donkere buitengebieden beschermen. Dat betekent dat we in die gebieden extra eisen zullen gaan stellen aan lichtbronnen die de duisternis in de nacht aantasten. Daarbij moet gedacht worden aan verlichte kassen, reclame- en sportveldverlichting, openbare verlichting en verlichte gebouwen.

Overheden, milieuorganisaties en glastuinbouwsector hebben inmiddels afspraken gemaakt om de lichthinder terug te dringen. Daarbij geldt dat het voor 95 procent afschermen van verlichte kassen verplicht wordt. Deze afspraken krijgen in 2009 via het Besluit Glastuinbouw een wettelijke status.

Meer informatie over het beleid ter bestrijding van lichthinder is te vinden op onze website: http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/thema_milieu/content_lichthinder.htm

Meer informatie over de 'Nacht van de nacht' kunt u vinden op de website: www.nachtvandenacht.nl

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22


---