VVD


25-10-2008

VVD wil parlementair onderzoek financiële crisis

Kabinet moet Regeerakkoord openbreken

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vindt dat er een parlementair onderzoek moet komen naar de financiële crisis. "De huidige crisis is één van de grootste uit de recente geschiedenis en gaat ons allen raken. Als de storm is gaan liggen moeten we lessen trekken uit de ontstaansgeschiedenis en bekijken of de crisis op de juiste manier is aangepakt. Het gaat niet om een bedrijfsongevalletje, dus dat moet je op de meest krachtige manier doen: een parlementair onderzoek." Rutte deed zijn uitspraken vanochtend in het Radio-1 programma TROS Kamerbreed.

Volgens Rutte moet het parlementair onderzoek pas starten als de crisis bezworen is en de financiële markten in rustiger vaarwater zijn aanbeland. "Bij een grote brand ga je de brandweer tijdens het blussen niet voor de voeten lopen. Maar na het sein `brand meester' is het zaak zo grondig mogelijk te onderzoeken hoe de brand is ontstaan, of de veiligheidsvoorschriften hebben gewerkt en of de brandweer adequaat heeft gehandeld." Rutte is er niet op uit door middel van het parlementair onderzoek te gaan `zwartepieten'. Hij wil lessen trekken richting de toekomst. Drie vragen moeten centraal staan in het onderzoek:
o Wat is de ontstaansgeschiedenis van de financiële crisis en het Nederlandse aandeel daarin? Bijvoorbeeld ten aanzien van de rol van de staat bij een mogelijke fusie tussen ING en ABN AMRO anderhalf jaar geleden en hoe hebben de banken geopereerd?
o Was het financiële toezicht adequaat?
o Heeft het kabinet goed gehandeld ten tijde van de crisisperiode en heeft het parlement haar controlerende taak volwaardig kunnen uitoefenen?

De minister van Financiën heeft aangegeven zelf een evaluatie te maken van de afgelopen maanden, maar volgens Rutte is dat niet genoeg. "We hebben te maken met een grootschalige crisis. Dat moet op een onafhankelijke en grondige wijze onderzocht worden. Een parlementair onderzoek, waarbij openbaar gehoord wordt, is een zwaar middel, maar hier op z'n plaats."

Regeerakkoord openbreken
Naast een parlementair onderzoek breekt Rutte een lans voor het openbreken van het regeerakkoord. "De begroting van Prinsjesdag is veel te zonnig en op drijfzand gebaseerd. De economische realiteit is inmiddels totaal anders. Balkenende en Bos weten dat, maar durven geen actie te ondernemen waardoor de dreigende recessie volgend jaar werkenden en gepensioneerden onnodig hard gaat raken. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken de uitgaven en de belastingen drastisch te verhogen. Dat deel van het regeerakkoord moet worden aangepast aan de nieuwe werkelijkheid waardoor er ruimte ontstaat om mensen lastenverlaging te geven. De consument moet het vertrouwen in de eigen economische toekomst terug krijgen en dat doe je niet met een uitgavenexplosie van de staat en bijbehorende lastenverzwaringen."