Politie Friesland


Politieberichten van zaterdag 25 oktober

Fryslân, 25-10-2008 o Politieberichten van vrijdag 24 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 25 oktober 11.00 uur

Grou: joyriding met vrachtauto
De politie stelt een onderzoek in naar de joyriding met een trekker van een bedrijf uit Heerenveen. De trekker stond donderdagavond geparkeerd op een bedrijfsterrein aan de Biensma. Het slot van het toegangshek werd geforceerd. Vrijdagochtend constateerde een werknemer van het bedrijf dat de trekker was gestolen. Korte tijd later werd het voertuig teruggevonden op de carpoolplaats aan de Stationsweg in Grou. De stuurkolom was vernield. Of er ook andere zaken beschadigd zijn, is nog niet bekend.

Siegerswoude: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding tussen een scooter en een vrachtauto op het Langpaed. Twee 16-jarige meisjes uit Ureterp en Sumar reden op een scooter richting Frieschepalen. Uit tegenovergestelde richting kwam een vrachtauto met aanhanger. De scooter raakte de zijkant van de aanhangwagen en de meisjes kwamen ten val. Ze zijn met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Bolsward: diefstal speedboot
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een speedboot van een 45-jarige inwoner van Bolsward. De boot lag in het water achter De Tjirk en werd tussen woensdagochtend en donderdagochtend gestolen. Het betreft een 5,5 meter lange boot met witte bovenkant en blauwe onderkant en voorzien van een beugel voor de buitenboordmotor. Die hing er gelukkig niet achter. Ook werden de stoelen uit de boot gehaald. Die werden later teruggevonden aan de Blink in Bolsward.

Drachten: politie waarschuwt voor oplichting
De politie heeft vrijdag de melding gekregen van een Drachtster voetbalvereniging dat enkele jongelui onder valse voorwendselen loten zouden verkopen. In onder andere de Boelensstraat, de Reidingweg en de Wilgepol werden loten voor de Grote Clubactie aangeboden en werd geld ingezameld voor een sponsorloop. Beide verhalen kloppen niet. Er is geen sponsorloop en de mensen die loten kopen moeten direct betalen. Echte loten voor de Grote Clubactie hoeven pas bij levering betaald te worden. De loten werden aangeboden door twee getinte jongens van circa 15 jaar.
De politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken. Het is niet bekend of en hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden.

Lemmer: insluiping in woning
De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan de Schouw op vrijdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Terwijl de bewoner in de tuin aan het werk was, is een onbekende via de niet afgesloten achterdeur naar binnengegaan. Hij heeft de woon- en slaapkamer doorzocht en heeft onder andere sieraden en geld gestolen.

Leeuwarden: scooter gestolen
Tussen donderdagavond en vrijdagochtend is vanaf de R. de Graafstraat een afgesloten scooter gestolen. Het betreft een Peugeot Zenith uit 2005, kenteken 11FXX9, chassisnummer VGA42200000014833. De 17-jarige eigenaresse uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan het Noordvliet op vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur. Men kwam tijdens afwezigheid van de bewoners binnen na het openbreken van de achterdeur. Er is een geldbedrag gestolen. De 52-jarige bewoonster deed aangifte. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek uitgevoerd. Ook wordt een buurtonderzoek gedaan.

Surhuisterveen: snelheidscontrole na klachten
De politie heeft vrijdagavond een snelheidscontrole gehouden op de Gedempte Vaart naar aanleiding van klachten van omwonenden. Vier bestuurders reden meer dan 20 km/u te hard. Zij kregen een bekeuring. De snelste reed 35 km/u te hard.

Oudega (GS): bestuurster onder invloed, auto in sloot
De politie heeft vrijdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige vrouw uit Gaasterlân-Sleat. Ze was op de Bokkeleane door nog onbekende oorzaak met een personenauto in de sloot beland. De vrouw was onder invloed. Aan het bureau blies ze 450 ug/l. Naast de invordering is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: openlijke geweldpleging
De politie heeft vrijdagnacht drie mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De drie zouden in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat gevochten hebben, Daarbij werden een ruit, een deur en meubilair vernield. Op aanwijzing van de eigenaar van het etablissement werden de drie aangehouden. Het betreft een 33-jarige man uit Grou, een 20-jarige man uit Wijnjewoude en een 20-jarige Drachtenaar. Later in de nacht meldden twee mannen uit Sneek dat zij door drie mannen in de betreffende horecagelegenheid waren mishandeld. Vermoedelijk gaat het om dezelfde verdachten. De drie zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: aanhoudingen na openlijk geweld
De politie heeft zaterdag een 16-jarige en een 14-jarige knaap uit Joure aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De twee maakten deel uit van een groep van vijf jongeren. Getuigen zagen dat er op de Kyl planten uit de grond werden getrokken en ruitenwissers van autos werden gebroken. De politie stelde met de getuige een onderzoek in de omgeving in. Op de Stuit werden de twee verdachten aangetroffen. Ze zijn aangehouden en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de drie anderen.

Wijnjewoude: onder invloed in de sloot
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval met een personenauto op de Opperhaudmare. Een 39-jarige man uit Donkerbroek was door nog onbekende reden in de sloot naast de weg beland. Hij verwijderde de kentekenplaat, sloot de auto af en liep weg. Door de politie werd de man thuis aangetroffen. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 515 ug/l. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van ongeval.

Sneek: openlijke geweldpleger aangehouden
De politie heeft zaterdag een 19-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Getuigen zagen dat een groepje van zes jongeren op de Singel de planten uit de grond trokken en over straat en tegen autos aangooiden. Daarna werden op de Lemmerweg meerdere ruiten ingegooid. Na een korte zoekactie werd één van de verdachten aangetroffen op het terrein van een school aan het Kaatsland. Hij werd aangehouden. Later bleek ook bij de school ruiten te zijn vernield. Een zoekactie naar andere verdachten leverde helaas niets op. De aangehouden verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: onder invloed alcohol de sloot in
De politie heeft zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Den Haag. Hij was op de Om Den Noort de controle over zijn personenauto verloren en in de sloot beland. Hij verkeerde onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 450 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder. Naast de invordering wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: politie zoekt getuigen vernielingen
De politie onderzoekt enkele vernielingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn gepleegd in de omgeving van de Waagstraat. Rond 03.30 uur meldde een getuige dat jeugd zich baldadig gedroeg op de Diepswal. Daar werd van een winkel, de Hema, een ruit vernield. Zaterdagochtend meldde een medewerker van de T For Telecom winkel aan de Waagstraat dat ook daar vernielingen zijn gepleegd. Een houten wandplaat en een aluminium profiel werden van de gevel los getrokken. Ook werd een vlag weggehaald. Die werd later teruggevonden in de Waagstraat. Omdat de jeugd zich zeer luidruchtig heeft gedragen, gaat de politie er van uit dat er omwonenden wakker zijn geworden en mogelijk iets gezien hebben. Samen met hen wil de politie deze zaak graag oplossen. Getuigen kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844.

Stiens: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een aanrijding tussen een auto en een fiets op It Noarderfjild. De auto, bestuurd door een 62-jarige man uit Stiens, kwam vanaf de Truerderdyk vanuit westelijke richting en verleende geen voorrang aan de fietser, die over It Noarderfljid van rechts kwam. Een aanrijding was het gevolg en de fietser, een 14-jarige jongen uit Stiens, kwam ten val. Hij is met rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.