Politie Midden- en West Brabant


Politieberichten district

Breda, 25-10-2008

Overvaller maakt geld buit bij overval supermarkt

BREDA: Op zaterdagochtend 25 oktober 2008 vond rond 08.00 uur een overval plaats op een supermarkt aan de Charleroistraat. Twee
vrouwelijke personeelsleden (22 en 19 jaar) van de supermarkt werden rond 08.00 uur verrast door de gewapende overvaller. Dat gebeurde toen zij bij de winkel aankwamen en naar binnen wilden gaan. De dader bedreigde de twee medewerkers met een handvuurwapen. Hij eiste dat ze de aanwezige kluis voor hem openden. De man ging er vandoor daarna vandoor met een nog onbekend geldbedrag. De dader vluchtte te voet weg.
De politie gebruikte SMS-Alert in de hoop eventuele getuigen te bereiken. In totaal kregen 1137 mensen in de directe omgeving een SMS-bericht van de politie.

PRINSENBEEK: Een 23-jarige man uit Etten-Leur bezocht zaterdag 25 oktober rond 13.00 uur een supermarkt aan de Beeksestraat. Hij werd verdacht van winkeldiefstal en werd verzocht om af te rekenen bij het passeren van de kassa. De man verkeerde vermoedelijk onder invloed van alcohol en/of drugs. Hij trok vervolgens een mes en eiste geld. Dat lukte hem verder niet want drie omstanders grepen in en overmeesterden hem. Daarbij is zijn wapen afgepakt. De verdachte is vervolgens overgedragen aan de politie. Hij heeft inmiddels een bekentenis afgelegd en is in verzekering gesteld.

Dronken man verwondt agent

BREDA: Een notoire alcoholist moest vrijdagavond 24 oktober het kermisterrein aan het Chasséveld verlaten in opdracht van de politie. De man was eerder op de dag ook al weggestuurd omdat hij op het kermisterrein alcohol nuttigde. De dronken man was rond 21.00 uur helemaal hyper en zorgde voor de nodige overlast. Na de sommatie om te vertrekken, leek het erop of de man inderdaad wegliep. Echter toen de surveillerende agenten hem passeerden, greep hij een van hen vast en ging een gevecht aan. De 46-jarige agent werd daarbij in het gezicht gekrabd en nek, waarbij ook zijn bril sneuvelde. Met behulp van andere agenten werd de 33-jarige Bredanaar ingerekend en overgebracht naar het nabij gelegen politiebureau. Daar deed de gewonde agent aangifte tegen zijn agressor. Het slachtoffer moest zich onder medische behandeling stellen in het ziekenhuis. De verdachte is in voorlopige hechtenis gesteld.

Vermeende inbreker blijkt dronken vergissing

BREDA: Bewoners van de Zandberglaan meldden zaterdag 25 oktober dat er een inbreker was overlopen. Dat gebeurde rond 02.50 uur. De
gewaarschuwde politie achterhaalde de dader snel. Het ging om een 43-jarige buurtgenoot. Er was geen schade en niets ontvreemd. De verdacht had vanwege zijn dronkenschap aan de verkeerde deur staan morrelen. Hij kreeg een bekeuring voor openbare dronkenschap en kon daarna naar zijn eigen huis.

Alcoholcontrole in Breda: 14 overtreders

BREDA: De Bredase politie hield vrijdagavond 24 oktober een
alcoholcontrole op de Claudius Prinsenlaan. De actie begon aan om 21.30 uur en duurde tot 03.20 uur beëindigd. Minister Eurlings was bij de controle aanwezig om het startschot te geven voor een nieuwe toegepaste methodiek om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan.

Gedurende de controle zijn circa 750 bestuurders gecontroleerd. Veertien bestuurders zijn aangehouden, waarvan er 3 meteen een transactievoorstel kregen. Tegen zeven anderen is proces-verbaal opgemaakt dat aan het Openbaar Ministerie wordt voorgelegd. Vier automobilisten moesten, vanwege de hoge uitslag, meteen hun rijbewijs inleveren.
De uitslagen lagen tussen de 220 en 850 ug/l.
Eén van de aangehouden bestuurders werd nog gezocht door Justitie en is ingesloten. Hij had nog 10 weken gevangenisstraf tegoed.

De alcoholcontrole werd ondersteund door medewerkers van het Korps Landelijke Politie Diensten. Juist vandaag startte het KLPD een pilot waarbij van automobilisten wangslijm wordt afgenomen. Het wangslijm wordt gebruikt om te onderzoeken of de bewuste automobilist wellicht onder invloed is van andere stoffen dan alcohol (drugs). Minister Eurlings gaf in Breda het startschot voor deze pilot. De agenten van het KLPD hebben in Breda bij twee bestuurders wangslijm afgenomen vanwege de verdenking van drugsgebruik in het verkeer. Bij een andere bestuurder werd om die reden een bloedproef gedaan.

Het gebruik van drugs in het verkeer beïnvloedt het rijgedrag negatief en verhoogt daardoor de kans op ongevallen. De schatting over het aantal ongevallen als gevolg van drugsgebruik door bestuurders loopt uiteen van 10 procent tot 25 procent. Gebruik van bijvoorbeeld cannabis in het verkeer, een van de meest frequent gebruikte drugs, kan leiden tot onvoldoende oplettendheid, afwijkend verkeers- en snelheidsgedrag (bv opvallend langzaam rijden) en het niet adequaat reageren op verkeerstekens en gedragingen van andere weggebruikers. De politie maakt gemiddeld 1000 maal per jaar proces verbaal op wegens drugsgebruik in het verkeer al dan niet in combinatie met alcohol. De politie moet daartoe iedere keer een bloedproef afnemen en het monster doorsturen naar het NFI. Hiervan worden ongeveer 800 positieve gevallen doorgestuurd naar het OM voor verdere vervolging. De
drugspilot wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Justitie, in samenwerking met de Raad van
Hoofdcommissarissen, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Forensisch Instituut.
(Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat)

72 bekeuringen bij verkeerscontrole in Teteringen

TETERINGEN: Circa 20 agenten hielden vrijdag 24 oktober een
verkeerscontrole op de
Oosterhoutseweg in Teteringen. De controle duurde van 16.00 uur tot 22.00 uur en was door de wijkagent georganiseerd vanwege klachten uit de buurt. Er vielen in totaal 72 bekeuringen.
Het overzicht ziet er als volgt uit:

1x Auto niet verzekerd
9x Snelheidovertreding op bromfiets
5x Niet stoppen voor rood licht

2x Handheld bellen tijdens het autorijden
6x Busbaan volgen
17x Verlichting niet op orde
13x Niet tonen rijbewijs
19x Niet dragen gordel

1x Softdrugs bij hebben

1x Kenteken niet leesbaar

1x Onnodig claxonneren

3x Rijden zonder rijbewijs

1x onjuist kenteken op aanhanger

Een 26-jarige automobilist werd gearresteerd toen de agenten
pepperspray in zijn auto zagen liggen. Pepperspray is in Nederland een verboden wapen. De man kreeg proces-verbaal vanwege overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Het busje pepperspray is daarbij in beslag genomen.
Verder werd een 20-jarige Bredanaar opgepakt. De man werd gezocht door het openbaar ministerie omdat hij een werkstraf niet had volbracht. Hij kreeg de werkstraf van 15 uren door de rechter opgelegd. Hij mag nu, als alternatief, zeven dagen gevangenisstraf uit zitten.

Arrestatie vanwege huisvredebreuk en mishandeling

BREDA: De politie arresteerde vrijdag 24 oktober een 42-jarige inwoner van Breda. De man was, ondanks een toegangsverbod, om 17.30 uur een supermarkt aan de Haagweg binnengegaan. Hij mocht daar niet meer binnen vanwege eerder wangedrag. Winkelpersoneel sprak hem aan met het verzoek om de winkel te verlaten. De man werd agressief en sloeg een 43-jarige beveiligingsmedewerker met zijn vuist in het gezicht. Het slachtoffer liep daarbij lichte verwondingen op. De verdachte kon alsnog onder controle worden gebracht en werd overgedragen aan de gewaarschuwde politie. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld.

Horecanacht verloopt rustig

BREDA: De horecanacht van vrijdag 24 oktober op zaterdag 25 oktober is rustig verlopen.
De politie was met geüniformeerde agenten en bikers in het Bredase centrum aanwezig om het uitgaansleven in goede banden te leiden. Ook werd er toezicht gehouden door middel van cameratoezicht. Het was niet nodig om arrestaties te verrichten. Enkele kleine incidenten konden door de surveillerende agenten in de kiem gesmoord worden. Er vielen 10 bekeuringen voor o.a. wildplassen (5x), baldadigheid (1x) en diverse verkeersovertredingen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 25-10-2008 15:23 | © Regio Midden en West Brabant |