Politie Midden- en West Brabant


Politieberichten district

Bergen op Zoom, 25-10-2008

Twee arrestaties vanwege bezit hard drugs

ROOSENDAAL: Bij een controle van jeugd aan de Commandobaan in
Roosendaal stuitte de politie op hard drugs. De controle vond plaats op vrijdagavond 24 oktober om 21.55 uur.
Een 20-jarige jongeman uit Nispen had naast 5 gram wiet (= soft drugs) ook 0,5 gram speed bij zich. Een 20-jarige Roosendaler werd betrapt op het bezit van 1,5 gram speed.
Speed is een harddrug, wat voor de agenten reden was om de beide verdachten te arresteren. Ze kregen proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet. De verdovende middelen werden daarbij in beslag genomen.

Rijbewijs na veroorzaken aanrijding onder invloed

OUD GASTEL: De dronken veroorzaker van een verkeersongeval moest zijn rijbewijs inleveren bij de politie. Het ongeluk gebeurde vrijdagavond
24 oktober op de Provinicaleweg-Zuid in Oud Gastel.
De man keerde rond 20.45 uur zijn auto op de rijbaan en kwam daarbij in aanrijding met een achteropkomende automobilist. Er vielen geen gewonden. Wel raakten beide auto's beschadigd. De veroorzaker bleek onder invloed van alcohol. Na zijn arrestatie onderging hij een ademanalyse in het politiebureau. De uitslag van 615 ug/l was goed voor een proces-verbaal, een rijverbod van zeven uur en invordering van het rijbewijs.
De verdachte betrof een 59-jarige man uit Roosendaal.

Arrestatie van notoire koperdief

ROOSENDAAL: Agenten arresteerden vrijdagavond 24 oktober een 32-jarige man uit Scherpenisse. De man was een leegstaand bedrijfsgebouw binnengedrongen. Toen de politie arriveerde had hij nog geen verdere strafbare feiten gepleegd. De man heeft echter antecedenten op het gebied van koperdiefstallen. De man kon zich niet legitimeren, wat reden was voor de arrestatie. Na het opmaken van een proces-verbaal is hij weer in vrijheid gesteld.

Beschonken beginnend bestuurders maken brokken

ZEVENBERGEN: De politie behandelde zaterdag 25 oktober een
verkeersongeval op de Stationslaan in Zevenbergen. Het ongeluk gebeurde rond 02.45 uur toen een jonge automobilist de bocht uitvloog. Hij belandde met zijn personenauto in de struiken. Er raakte niemand gewond, wel was de auto beschadigd en moest er een takelbedrijf aan te pas komen om het voertuig los te trekken uit de struiken. De
gewaarschuwde agenten stelden vast dat er alcohol in het spel was, waarna de veroorzaker gearresteerd werd. De 25-jarige man uit
Zevenbergen moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 415 ug/l, terwijl in zijn geval (beginnen bestuurder) 88 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Zijn rijbewijs moest hij meteen achter laten.
De verdachte viel nog 4 dagen onder de regeling beginnend bestuurder. Op 29 oktober zou hij namelijk precies 5 jaar zijn rijbewijs hebben en dus onder de normale regeling vallen.
Zijn rijbewijs is verstuurd naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

HEERLE: Vrijdagavond 24 oktober omstreeks 21.40 uur vloog in Heerle ook een automobilist uit de bocht. Dat gebeurde op de Jagersweg. De
34-jarige inwoner van Bergen op Zoom was daarbij met zijn auto in de sloot geraakt en had een tuinhek geramd. Nadat bleek dat er sprake was van alcoholgebruik volgde de aanhouding van veroorzaker. De uitslag van zijn ademanalyse bedroeg 420 ug/l. Ook hij moest zijn rijbewijs meteen inleveren. Hij heeft namenlijk sinds 2006 zijn rijbewijs en valt dus ook onder regeling 'beginnend bestuurder'. Daarnaast kreeg hij proces-verbaal en een rijverbod van zes uur. Nader onderzoek wees uit dat de man in maart van dit jaar ook al dronken achter het stuur was betrapt.

Bij de afhandeling van bovenstaand ongeval naderde een automobiliste die vol in de remmen moest, waarbij haar wielen blokkeerden. Agenten spraken haar aan vanwege het rijgedrag. Ook zij bleek onder invloed van alcohol. De 37-jarige Heerlese onderging een ademanalyse (uitslag
365 ug/l) Haar rijbewijs invorderen was niet mogelijk, want dat had ze namelijk om andere redenen in september al ingeleverd. Door toch achter het stuur te stappen pleegde ze daarmee een misdrijf.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een
ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 25-10-2008 15:15 | © Regio Midden en West Brabant |