ABVAKABO FNV

Pauze marktwerking Zorg noodzakelijk

Uit een zaterdag verschenen rapport van de SP blijkt dat de GGZ (Geestelijke Gezondheid Zorg) onder grote druk staat. ABVAKABO herkent de conclusies van het rapport. Er is hoge werkdruk en grote uitstroom binnen de zorg.
De bond wil daarom een adempauze om de gevolgen van marktwerking te onderzoeken.

De bedoeling van de marktwerking was dat er meer keuzevrijheid voor cliënten en patiënten zou komen, die zouden leiden tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. ABVAKABO constateert echter vooral meer regels en bureaucratie. Dit levert hogere werkdruk op, wat zorgt voor een grote uitstroom van het personeel. Ook wordt het geld op de verkeerde plek uitgegeven; het gaat naar overhead in plaats van naar de directe zorgverlening.
Edith Snoey: "Als we nu geen pas op de plaats maken, zijn we te laat en zitten we straks met een enorm personeelstekort. Neem een adempauze, onderzoek het en ga eerst de effecten op een rijtje zetten!"
De bond pleit voor een commissie die bestaat uit politici, werkgevers en werknemers. De commissie moet op korte termijn een onderzoek instellen dat binnen een paar maanden wordt afgerond. 25-10-2008 | Meer over: ggz, marktwerking, thuiszorg, welzijn, wmo,