Ingezonden persbericht


(3 oktober 2008 - Bericht van Herdenkingsgroep Schipholbrand)

P E R S B E R I C H T

26 oktober: Herdenkng Schipholbrand

Amsterdam, 3 oktober 2008 -
De Schipholbrand van 26-27 oktober 2005 zal drie jaar later opnieuw, op dezelfde plaats en op dezelfde tijd herdacht worden. Bij het monument voor de elf doden aan het hek van het detentiecentrum Schiphol-Oost. Overlevenden en nabestaanden zijn bezig om deze herdenking gestalte te geven en bij te wonen. Negen internationale kunstenaars helpen mee.

Het initiatief is genomen door de Verenigde Overlevenden van de Schipholbrand in samenwerking met M2M Radio en het Blauwe Huis. De Raad van Kerken, Basisbeweging Nederland en de Gemeente Haarlemmermeer houden een bijeenkomst in Hoofddorp, waar een aantal overlevenden bij zal zijn.

To make a life again

De overlevenden vechten voor hun genezing en hun toekomst. Ze wonen verspreid over Nederland en proberen zich staande te houden in de jungle van armoede, papierwerk en onbegrip. Enkelen leven op straat met gevaar voor uitzetting of instorting. Sommigen zijn zoek en verdwaald.

Alle mensen en politici moeten weten dat:


- de politiek verantwoordelijken zich niet hebben verantwoord voor rechter of Tweede Kamer.


- Ahmed Isa nog steeds de enige is die vervolgd wordt wegens de brand.


- de politiek wegkijkt van de brand, van de oorzaken en de gevolgen.


- Nederland doorgaat met het vastzetten van mensen die 'hier niet mogen zijn'.


- horende doof is voor de aanklachten van Amnesty International, de Raad van Europa en de Raad voor de Strafrechtstoepassing


- de overlevende slachtoffers en de nabestaanden het nog steeds zonder adequate hulp moeten stellen. Ook wachten ze nog op schade- en smartengeld.

De herdenking toont dat de overlevenden er nog zijn, en samen vechten voor hun toekomst.

Together as one

De Herdenkingsgroep bestaat nu uit de Verenigde
Overlevenden, M2M Radio en het Blauwe Huis, in samenwerking met PRIME. Zij roept iedereen op om zij aan zij met de overlevenden en nabestaanden deel te nemen aan de herdenking, als teken van deelneming, solidariteit en respect. En als protest tegen het vreemdelingenbeleid en tegen het opsluiten van migranten in het bijzonder.

PROGRAMMA

Aankomst op zondag 26 oktober bij het Detentiecentrum Schiphol Oost vanaf 13 uur. Ten Pol 64, 1438 AJ Oude Meer. Busvervoer vanaf Schiphol Plaza.

Aanvang programma: 14 uur Afsluiting 23.55

Onder leiding van negen kunstenaars uit Nepal, Nederland, Senegal, Irak, Engeland, Liberia en Bangladesh wordt een herdenkingsceremonie voorbereid

De kunstenaars en overlevenden gaan aan het werk. De resultaten van de eerder gehouden workshops worden in de loop van de middag zichtbaar. Delegaties worden ontvangen bij de boom. Het publiek wordt uitgenodigd waar te nemen, en eigen rituelen toe te voegen. Op individuele basis kunnen overlevenden hun eigen momenten en rituelen te creeren. Een kerkelijke delegatie arriveert rond 8 uur 's avonds. Ze brengen aarde voor de boom. Rond 9 uur wordt de boom geplant. Rond 11 uur wordt een beschilderd spandoek aan het hek bevestigd. Tegen 23.55 komt alles samen.

Het hele programma zal de komende weken worden ingevuld met de overlevenden en nabestaanden.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij:


- M2M. Tel. 0624148872 - Jo van der Spek, Papa Sakho E-mail m2m@streamtime.org

Laatste nieuws: http://www.vertrokkengezichten.net

Nieuws an updates: http://m2m.streamtime.org

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Herdenkingsgroep Schipholbrand