Stichting Natuur en Milieu

Vul de enquête in en win!

Kom op 25 oktober naar de Nacht van de Nacht!

Europarlement kiest voor volledig veilen CO2-rechten

9 oktober 2008 - De milieucommissie van het Europese parlement heeft dinsdag 7 oktober 2008 gekozen voor het uitgangspunt van volledig veilen van rechten om CO2 uit te stoten. Dit ondanks zware druk vanuit de industrie om de voorstellen af te zwakken en veel emissierechten gratis weg te geven.

Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu is blij: "Gelukkig vinden de Europarlementariërs net als Natuur en Milieu dat bedrijven moeten betalen voor het uitstoten van broeikasgassen. Dit is een goede manier om klimaatverandering een prijs te geven en beloont bedrijven die klimaatvriendelijk produceren."

Emissiehandel
De milieucommissie stemde voor het veilen van alle CO2 -emissierechten voor elektriciteitsbedrijven vanaf 2013. De Europese elektriciteitsbedrijven zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de CO2 -uitstoot van alle bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen.

Ook voor de energie-intensieve industrie zal het uitgangspunt van volledig veilen gehanteerd gaan worden vanaf 2020. Vanaf 2013 zal 15 procent van de rechten geveild worden, oplopend tot 100 procent in 2020.

Over het veilen van rechten voor bedrijven die bloot staan aan sterke internationale concurrentie wordt pas besloten na de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen in 2009. Natuur en Milieu vindt dat verstandig, omdat dan duidelijk is wat de rest van de wereld aan klimaatbeleid doet. Positief is ook dat de helft van de veilingopbrengsten bestemd is voor klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

Natuur en Milieu is kritisch over de voorstellen voor CDM-projecten. Helaas kunnen Europese landen in de voorstellen nog steeds een groot deel (40 procent) van hun reductiedoel afkopen met projecten die de uitstoot van broeikasgassen in ontwikkelingslanden verminderen. Dat drukt de prijs van CO2 en leidt ertoe dat Europese bedrijven minder zullen investeren in duurzame en energiezuinige productie. Bovendien is onduidelijk welke eisen aan CDM-projecten gesteld gaan worden. De huidige eisen zijn zo laag dat veel projecten niet leiden tot echte verbeteringen voor het klimaat.

Kolencentrales
Zeer belangrijk is ook dat de milieucommissie koos voor een CO2 -norm voor kolencentrales. In 2015 mogen kolencentrales nog maar 500 gram CO2 per opgewekte kilowattuur stroom uitstoten. Dat maakt het afvangen en ondergronds opslaan van CO2 feitelijk verplicht.

Lange termijn inspanning EU
De milieucommissie handhaaft de automatische verhoging van het Europese CO2 -reductie doel van 20 procent naar 30 procent voor 2020 als er een internationaal klimaatakkoord komt. Gezien de discussie hierover is dat positief, hoewel Natuur en Milieu liever had gezien dat het laatste doel nu al uitgangspunt zou worden. De milieucommissie stemde ook in met lange termijndoelen voor vermindering van broeikasgassen: 50 procent minder uitstoot in 2035 en 60-80 procent minder uitstoot in 2050 (beide t.o.v. 1990).

De commissie besloot tot een boetesysteem voor lidstaten die zich niet houden aan de afgesproken doelen. Dat zorgt ervoor dat alle landen echt werk gaan maken van hun klimaatbeleid. Gunstig is ook de toezegging dat de EU vanaf 2013 jaarlijks 5 miljard euro beschikbaar zal stellen aan ontwikkelingslanden om zich te beschermen tegen de klimaatverandering. Dat bedrag loopt op tot 10 miljard euro in 2020.

De stemming over deze klimaatvoorstellen in de Milieucommissie van het Europarlement is een belangrijke stap. Dit resultaat is het uitgangspunt voor de onderhandelingen met de Raad van Europese ministers. Daarna volgt nog een plenaire behandeling in het Europarlement. Natuur en Milieu moedigt de Europarlementariërs en Europese leiders aan om in het vervolgtraject de rug recht te houden. Een stevig Europees klimaatbeleid vormt een krachtig signaal voor de internationale klimaatonderhandelingen in 2009.

Lees hier meer over het Europese klimaat- en energiepakket

Publicatiedatum: 09-10-2008