Gemeente Roermond

Home > Burgers & Samenleving > Stedelijk Museum > Tentoonstellingen Oorzaak Gevolg - beelddialoog tussen schilder en fotograaf

Marcel van Hoef & Theo Derksen

Op zondag 26 oktober om 15 uur opent in het Stedelijk Museum Roermond de duo expositie Oorzaak Gevolg met daarin werk van schilder Marcel Van Hoef en fotograaf Theo Derksen. Bij deze expositie verschijnt een publicatie over het gelijknamige uitwisselingsproject.

Beeld als dialoog

In januari 2004 is het project Oorzaak Gevolg van start gegaan met het gelijktijdig uitwisselen van een schilderij van Marcel van Hoef en een foto van Theo Derksen. De opdracht aan elkaar was om met een beeld te reageren op het beeld van de ander. Verder werd er tijdens het uitwisselen niet over de werken gepraat. De intentie was om tot een pure beelddialoog te komen. Het ondergaan van het begrip "realiteit" stond hierbij voortdurend centraal. Want wat is werkelijk en wat niet?

Vanaf januari 2004 tot en met december 2007 heeft er zo elk kwartaal een uitwisseling van kunstwerken plaatsgevonden. Dit heeft geresulteerd in een collectie van 32 werken: 16 fotos en 16 schilderijen. Deze zullen voor het eerst te zien zijn tijdens de expositie Oorzaak Gevolg in het Stedelijk Museum Roermond. Daarnaast wordt er actueel werk getoond, zodat de toeschouwer ook de impact van het project op beide kunstenaars ziet.

Opmerkelijk is dat twee verschillende kunstdisciplines binnen dit project onafhankelijk naast elkaar blijven functioneren. De stijl waarin Van Hoef schildert is figuratief. Zijn schilderijen worden vervaardigd met eitempera. Het hedendaagse stedelijke landschap en interieur vormen zijn onderwerpen. De mens is in zijn werken lijfelijk afwezig.
De fotos van Theo Derksen laten juist volop mensen zien. Vaak zijn ze opzettelijk wazig, bewogen. Maar ook bij hem is het stedelijke landschap een zeer belangrijk element in het werk. Gemeenschappelijk in hun werk is het verbeelden van het verstrijken van tijd, de verstilling en het bijzonder maken van het alledaagse. Deze overeenkomst vormt uiteindelijk een sterk visueel verbond in het project.

Opening Oorzaak Gevolg op 26 oktober

Op zondag 26 oktober om 15 uur wordt de expositie geopend. Conservator van het Stedelijk Museum Roermond, Ridsert Hoekstra heet u welkom. Ad Himmelreich, provinciaal conservator, geeft een toelichting op het werk van beide kunstenaars. De expositie wordt geopend door wethouder Tilman Schreurs.

Bij deze expositie verschijnt de publicatie Oorzaak Gevolg over het gelijknamige beelduitwisselingsproject. Professor Dr. Willem Elias, filosoof en voorzitter van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te België, schreef een inleiding op de resultaten van dit bijzondere project. De publicatie wordt uitgegeven door het Stedelijk Museum Roermond.

Oorzaak Gevolg - beelddialoog tussen schilder en fotograaf Marcel van Hoef & Theo Derksen 26 oktober 2008 t/m 18 januari 2009 Andersonweg 4, 6041 JE Roermond Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11 17 uur; zaterdag, zondag en 26 december 14 17 uur
Gesloten op maandag, 25 december en 1 januari T 0475 333496 E museum@roermond.nl

Publicatiedatum: 10-10-2008 Bijgewerkt: 10-10-2008