Jonge kinderen sprankelen in Naturalis

20/10/2008 14:56

Platform Bèta Techniek

Activiteitendag voor jonge kinderen en hun ouders op zondag 26 oktober 2008

Is mijn kind van 3 jaar een onderzoeker? Ontdek het bètatalent van uw kind tijdens de TalentenKracht dag in Naturalis! Binnen het onderzoeksprogramma TalentenKracht zijn wetenschappers op zoek naar de talenten van kinderen van 3 tot 6 jaar. In het kader van Oktober Kennismaand vindt in natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden een TalentenKrachtdag plaats voor (jonge) kinderen en hun ouders. De leukste, interessantste en boeiendste voorbeelden van het onderzoek van TalentenKracht naar de sprankeling van jonge kinderen zijn op deze dag te doen, te zien en te horen. Op het programma staan speciale kinderlezingen door bekende wetenschappers, uitdagende doe-activiteiten voor kinderen, films, presentaties en meer.

Tijdens de kinderlezingen onthult Robbert Dijkgraaf de geheimen van grote getallen, volgt Carl Figdor de baan van ons bloed en laat Jan de Lange de wonderbaarlijke wiskunde van de Nautilusschelp zien. Maar ook Jelle Jolles, Hanna Bijl, Vincent Icke en Paul van Geert geven lezingen voor jong en oud: over onze hersenen, waarom vliegtuigen vliegen, het weer in het heelal en over de ontwikkeling van baby's. Er zijn veel activiteiten voor kinderen: zij kunnen minstens 10 verschillende knikkerbanen bouwen, denk-experimentjes uitvoeren, onderzoek doen naar bladeren, schelpen en dieren, vliegtuigjes laten vliegen op de binnenplaats en tekeningen maken en exposeren. Ouders kunnen hun kinderen aanbieden voor een gesprekje met video-opname naar aanleiding van uitdagende activiteiten. De onderzoekers laten vervolgens zien hoe deze opnames gebruikt worden binnen het onderzoek. En zo zijn er meer activiteiten waarbij altijd de nieuwsgierigheid, het logisch redeneren maar vooral de sprankeling van jonge kinderen centraal staat. Alle activiteiten worden begeleid door de onderzoekers van TalentenKracht en zij zijn de hele dag aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wees nieuwsgierig en sprankel mee met jonge kinderen! www.talentenkracht.nl

Over TalentenKracht

Het onderzoeksprogramma TalentenKracht wordt uitgevoerd door zes universiteiten vanuit verschillende invalshoeken. Het doel is om de mogelijkheden van kinderen op gebieden als logisch redeneren, ruimtelijk inzicht en probleemoplossen (zogenoemde bèta- of exacte vaardigheden), in kaart te brengen. Want jonge kinderen zijn nieuwsgierig, creatief in hun denken en sprankelend in hun onderzoek naar allerlei verschijnselen om zich heen. Als we beter kunnen begrijpen wat de concepten zijn achter de onderzoekende vragen en het redeneren van kinderen, kunnen we de talenten die ieder kind heeft beter herkennen, aanmoedigen en stimuleren. Zodat ieder kind binnen zijn of haar mogelijkheden zich zo goed en breed mogelijk kan ontplooien. Dat is waar het onderzoek van TalentenKracht over gaat.





http://www.talentenkracht.nl