Bezoek kerk synagoge èn moskee in Den Bosch op 26 oktober 2008


'S-HERTOGENBOSCH, 20081023 -- In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed organiseert de Tijdreiziger een drietal activiteiten op zondag 26 oktober waarbij aandacht gevraagd wordt voor de cultuurgeschiedenis van de drie grote monotheïstische godsdiensten (Christendom, Jodendom en Islam). Het volledige programma van deze dag omvat gratis bezoeken aan de Sint-Cathrienkerk, Muziekcentrum De Toonzaal (de voormalige synagoge) en de Arrahma moskee. Aanmelden is noodzakelijk; uiteraard is het ook mogelijk te reserveren voor een deel van het programma.

Van 10.00 uur tot 11.30 uur organiseert de Johannes van Damascusgemeenschap in de Sint-Cathrienkerk (Kruisbroedershof, 's-Hertogenbosch) een bijzondere Byzantijnse Liturgieviering waarbij tussendoor uitleg wordt gegeven over belangrijke afzonderlijke momenten en hun symbolische betekenis. De zang wordt verzorgd door het Byzantijns koor `Angelskij Sobor' uit Vlaanderen (Gent) die voor deze gelegenheid speciaal in het Nederlands zingt zodat de tekst duidelijk te volgen is.
Van 12.00 uur tot 14.00 uur presenteert Muziekcentrum De Toonzaal in de voormalige synagoge (Prins Bernhardstraat 4-6) koffie, thee en broodjes met aansluitend een korte inleiding over het Joods religieus erfgoed en de synagoge. Het duo Heimische Fidl, bestaande uit Jiska ter Bals (viool) en Pit Hermans (cimbaal), speelt traditionele Joodse muziek en eigen werk. De muziek wordt door de spelers zelf voorzien van uitgebreide tekst en uitleg.
Van 14.30 uur tot 16.00 uur staan de deuren van de Marokkaanse Arrahma Moskee (Vogelstraat 24) open voor een uitgebreide rondleiding met uitleg door deze moskee. Op de open monumentendag mocht de gastvrije Arrahma Moskee al honderden enthousiaste bezoekers verwelkomen. De net uitgebreide Arrahma Moskee is gebouwd door de Marokkaanse gemeenschap in 's-Hertogenbosch. Voor alle moslims overigens, niet alleen voor Marokkanen. Bij het ontwerp is gekozen voor een 'open' bouwstijl. De moskee is immers onderdeel van het cultureel diverse beeld van onze stad. Het is de eerste moskee in Nederland met vierkante minaret.

Deze activiteit wordt ondersteund door De Tijdreiziger. De toegang tot alle onderdelen is gratis. Aanmelden voor de gehele dag of voor een deel van de dag is noodzakelijk en kan via info@detijdreiziger.nl. Voor de lunchbijeenkomst in De Toonzaal geldt een beperkt aantal plaatsen. De aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.





Ingezonden persbericht