Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 3 oktober 2008


---

TOP-BRASSBAND GEEFT CONCERT IN DALER KERK

De Brassband "Euphonia" uit Wolvega verraste, vorig jaar, op een zondagmorgen menig kerkbezoeker van de N.H. Kerk te Dalen. Dit korps was voor een studieweekend in Holsloot, waar ze verbleven bij De Biggenhof. Men had besloten op deze zondagmorgen (als afsluiting van hun weekend) de dienst in de Daler Dorpskerk muzikaal te omlijsten. Het begeleiden tijdens de kerkdienst maakte veel indruk op de bezoekers. Velen merkten op dat dit zeker voor herhaling vatbaar was. Blaasmuziek van een dergelijke hoogstaand niveau, is zeker voor elke (amateur)muzikant, fantastisch om naar te luisteren. Vandaar ook dat ook veel muziekverenigingen en muziekscholen in de omgeving dit keer zijn uitgenodigd om dit gratis concert te komen bezoeken.

Het concert wordt gehouden op zondag 26 oktober a.s. in de Ned. Hervormde Kerk te Dalen. 's Morgens zal het korps eerst de kerkdienst begeleiden (10.00-11.00 u). Daarna staan vanaf ca. 11.15 uur de deuren van dit gebouw open ook voor ieder ander die vanaf ca. 11.45 u het koffieconcert wil komen beluisteren. Dit bijzondere concert is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking van de N.H. Kerk Dalen, de Ondernemersvereniging Dalen en de Stichting Dalen Promotie. Door hun financiële ondersteuning is de toegang voor de bezoekers gratis.

Reacties uit 2007
"De kans om zo'n hoogkwalitatieve brassband te beluisteren is er in onze regio niet vaak, vandaar dat hun komst natuurlijk zeer welkom was". De liefhebbers genoten al tijdens het inspelen voor de kerkdienst. "Kippenvel.., ontroerend... indrukwekkend..." waren terecht enkele reacties die goed het spel van deze brassband typeerden.

zie ook www.dalen.nu voor een verslag van het optreden in 2007.

EUPHONIA
De Christelijke Brassband Euphonia werd op 27 oktober 1927 opgericht. Gedurende de eerste veertig jaar heeft de vereniging gespeeld in een fanfarebezetting. In 1969 werd overgegaan naar de brassbandbezetting. Deze orkestvorm bestaat uitsluitend uit koperblazers en een slagwerksectie. De oorspronkelijke basis van de Brassband ligt in de Engelse kolenmijnen. In de loop der jaren werden klinkende concoursresultaten behaald, goed bezochte concerten gegeven en is een grote schare trouwe aanhangers opgebouwd. Momenteel komt Euphonia uit in de 2e divisie. Op het Nederlands Brassband Kampioenschap in 2007 haalde Euphonia een verdienstelijke 3e plaats. Als hoogtepunten kunnen meerdere lp en cd-opnames aangemerkt worden, in november 2006 is de cd "The bells of Christmas" uitgebracht. In Wolvega en verre omstreken heeft Euphonia grote bekendheid verworven met het jaarlijkse Oranjeconcert. Aan deze concerten hebben diverse nationale en internationale bekendheden hun medewerking verleend. Verder was Euphonia buiten de landsgrenzen actief in onder meer Oostenrijk, Engeland, Polen en in 2006 een concertreis naar Inzell, Duitsland. Euphonia Wolvega is op studieweekend in de Biggenhof te Holsloot ter voorbereiding op een concoursdeelname op 1 november aanstaande in de Lawei te Drachten. Tijdens het studieweekend wordt er hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten van de twee te spelen werken op het concours. Gestudeerd wordt op een verplicht werk voor de 2e divisie "Portrait of a city" van Philip Sparke en Blazon van de Leger des Heils componist Peter Graham. Beide werken zullen ook op het koffieconcert gespeeld worden. Dirigent is dhr. John Blanken.

Heeft u naar aanleiding van dit concert nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: Dhr. Witvers (Ned. Hervormde Kerk), tel. 0524-552690.

---- --