Politie Friesland




Politieberichten van zondag 26 oktober

Fryslân, 26-10-2008 o Politieberichten van zaterdag 25 oktober 11.00 uur t/m zondag 26 oktober 11.00 uur.

Leeuwarden: schennispleger aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in samenwerking met getuigen een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de man ontkleed op de heuvel van het Abbingapark lag. Toen de politie ter plaatse kwam, rende de man weg. Korte tijd later kreeg de politie telefoontjes van getuigen, die zagen dat een man zich verschuilde in de bosschages bij de Tjallingaweg. Achter een boom aan de waterkant werd de man aangetroffen. Hij werd door de politieagenten herkend als de man van het Abbingapark. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Ried: man gewond na val uit boom
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een ongeval in de tuin van een woning aan de Dongjumerweg. De 55-jarige bewoner was bomen in de tuin aan het snoeien. Zijn ladder gleed weg en hij viel ongeveer vier meter naar beneden. Het slachtoffer is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het personeel van een aanvliegende traumaheli hoefde niet in actie te komen.

Leeuwarden: agressieve man aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Bij de politie werd gemeld dat de man ruiten had vernield bij een woning aan de Huizumerstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de verdachte door omstanders aangewezen. Hij lag op straat tussen enkele autos. Hij is aangehouden. De verdachte verzette zich hevig, waarop hij is geboeid en is ingesloten in het politiebureau. De bewoner, een 28-jarige man, deed aangifte. Er waren drie ruiten van de voordeur kapot. De aanleiding is nog niet bekend.

Noardburgum: inbrekers op heterdaad aangehouden
De politie heeft zaterdagavond een 24-jarige man uit Noardburgum en een 23-jarige man uit Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van een inbraak. Kort voor middernacht werd gemeld dat twee mannen door een getuige waren overlopen bij een inbraak in een woning aan de Reiddekkersstrjitte. De mannen zouden in het bezit zijn van een mes. Onderweg naar de melding zagen politiemannen op de Zevenhuisterweg twee mannen, die aan het signalement voldeden. Beide verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een van hen gooide kort voor de aanhouding iets weg. Bij een zoekactie met een politiehond werd dat voorwerp gevonden. Het bleek geen mes maar een snoeischaar te zijn.
Bij een onderzoek bij de woning bleek een deur opengebroken te zijn. In de woning was niemand aanwezig. In de woning werd in een kamer een professionele hennepkwekerij met circa 280 planten ontdekt. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De kwekerij werd ontmanteld en vernietigd. De bewoner was niet aanwezig.

Leeuwarden: aangehouden na opsteken middelvinger
De politie heeft zaterdagnacht een 20-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van belediging. Kort na middernacht waren politiemensen in de Breedstraat in verband met een mogelijk reanimatie. Nadat bleek dat dat mee viel en niet meer nodig was, wilde de politiemensen achteruit rijden richting Nieuweburen. Een groepje omstanders vond het kennelijk grappig dat te beletten door op straat achter de auto te gaan staan. Toen het toch lukte om weg te rijden stak de verdachte zijn middelvinger omhoog in de richting van de politiemensen. Daarop werd hij aangehouden.

Bolsward: man aangehouden na belediging
De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige man uit Littenseradiel aangehouden op verdenking van belediging. Rond 02.00 uur kwam de politie op de Stoombootkade nadat gemeld was dat daar een vechtpartij gaande was. Door meerdere politieagenten werden de partijen gescheiden en de rust hersteld. De verdachte, die op straat had gelegen, werd naar zijn naam gevraagd. Daarop schold hij de politieman die hem dat vroeg uit. Na een waarschuwing herhaalde de verdachte dat, waarop hij werd aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich. Ook trapte hij een ruit van de politieauto kapot. Tijdens het overbrengen naar het bureau en zijn insluiting bleef hij uiterst beledigend. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor belediging, verzet tegen zijn aanhouding en vernieling.
Later in de nacht werd ook een 18-jarige Bolswarder aangehouden nadat hij om onduidelijke reden Klootzak tegen een politieman riep. Ook hij is ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 02.00 uur werd een vechtpartijtje gemeld bij een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Ter plaatse deed een 30-jarige inwoner van Almere aangifte van mishandeling,. Hij had een wond op zijn neus. Door omstanders werd de verdachte aangewezen. Die is voor nader onderzoek aangehouden en ingesloten. De aanleiding is vooralsnog niet bekend.

Leeuwarden: vrouw lastiggevallen
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een man die een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden had lastig gevallen. Rond 03.00 uur werd de vrouw op de hoek van de Willem Lorestraat en de S. Leostraat van de fiets getrokken door een man. Hij duwde haar tegen de grond en ging bovenop haar zitten. Het lukte de vrouw om haar belager in zijn vinger te bijten. Daarop ging de man er vandoor. Het betrof een licht getinte man van ongeveer 23 a 24 jaar, ongeveer 1,80, a 1,85 m lang, kort stekelig haar en gekleed in een zwarte jas. Door de politie werd direct de omgeving afgezocht. De verdachte werd niet gevonden.

Gorredijk: vernieler aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 17-jarige knaap uit Opsterland aangehouden op verdenking van vernieling. Rond 02.45 uur werd van een winkel aan de Schoolstraat twee ruiten vernield. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte aangehouden. Bij zijn aanhouding gooide de verdachte een voorwerp weg. Dat bleek een verboden wapen, een zogenaamde ploertendoder, te zijn. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor vernieling en verboden wapenbezit.

Sexbierum: inbraak bedrijf
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Hearewei. Men kwam binnen na het op grove wijze openbreken van een raam. Er werd een klein geldbedrag gestolen. Een 22-jarige inwoner van Firdgum deed aangifte.

Midlum: gestolen auto aangetroffen
De politie heeft zondagochtend een gestolen auto teruggevonden. Rond 03.30 uur zagen politieagenten op de Harlingerstraatweg een auto rijden, die ze routinematig wilde controleren. De bestuurder ging er echter direct vandoor. Na een korte achtervolging en een zoekslag in Midlum werd de auto verlaten aangetroffen op De Finne. Het contactslot van de auto was geforceerd. De eigenaar van de auto, een 68-jarige man uit Harlingen, meldde dat de auto kort daarvoor in Harlingen was gestolen. De man deed aangifte.

Drachten: man aangehouden na mishandeling meisje
De politie heeft zondagochtend in samenwerking met horecamedewerkers een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte had in een horecagelegenheid aan de Kade een meisje getrapt. Medewerkers kwamen daarop direct in actie en gingen achter de vluchtende verdachte aan. Die liep echter regelrecht in de armen van surveillerende politiemensen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Het meisje, 16 jaar uit Drachten, deed aangifte.

Sint Annaparochie: baldadige jeugd gepakt
De politie heeft zondagochtend een 17- en een 18-jarige knaap uit Sint Annaparochie gepakt voor baldadigheid. De knapen draaiden een verkeersbord op de Hemmemaweg om. Toen ze de politie zagen, renden ze weg. De politiemensen waren in uitstekende conditie en haalden de vandaaltjes in korte tijd in. Beiden kregen een proces-verbaal voor baldadigheid. Later bleken op de route vanaf Berlikum naar Sint Anna in totaal 16 borden te zijn omgedraaid.

Leeuwarden: mishandeling
De politie heeft zondagochtend een mishandeling in een
horecagelegenheid aan de Nieuwestad onderzocht. Een 17-jarige inwoner van Leeuwarden had ruzie gekregen met enkele anderen en was geslagen. Hij liep een fikse verwonding aan zijn hoofd op en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Met een getuige werd vervolgens een onderzoek in de omgeving ingesteld. Bij de parkeergarage aan het Zaailand werd een auto aangetroffen. De bestuurder bleek betrokken te zijn geweest bij de ruzie. Hij werd aangehouden en ingesloten. In zijn auto werd een wapenstok aangetroffen. Ook daar krijgt hij een proces-verbaal voor. Vermoedelijk waren er meerdere personen bij de ruzie betrokken. Daar is de politie nog naar op zoek.

Joure: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zondagochtend een ongeval op de Rijksweg A7 onderzocht, waarbij een 30-jarige vrouw uit Lemmer gewond raakte. De vrouw reed met haar personenauto over de A7 vanuit Sneek en reed om onbekende reden op het verkeersplein rechtdoor. Ze ging over de heuvel en het water en kwam tegen het eiland in het midden tot stilstand. Ze raakte gewond en is met letsel aan haar buik overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Van de bestuurster is een bloedproef afgenomen. Een mede-inzittende liep een lichte hoofdwond op maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Boksum: inbraak winkel
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een winkel aan het Hylaerderpaed. Men kwam binnen na het openbreken van een deur. De kassalade met wat kleingeld werd gestolen. Een 36-jarige man uit Boksum deed aangifte.

Fryslân: rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft zaterdagavond en nacht weer op meerdere plaatsen gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. In twee gevallen leidde dat tot invordering van het rijbewijs. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse):
zondag 00.15 uur, Opperhaudmare in Ureterp, 34-jarige automobilist uit Lemmer, 590 ug/l;
zondag 01.15 uur, De Popels in Twijzelerheide, 53-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde, 805 ug/l.