Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland en China zetten mensenrechtendialoog voort

26 okt 2008 | Nederland en China zetten de dialoog over mensenrechten voort. Komend jaar zullen er opnieuw mensenrechtenconsultaties plaatsvinden. Dat was de uitkomst van gesprekken van premier Balkenende en minister Verhagen in Peking met de Chinese president Hu Jintao en de Chinese premier Wen Jiabao.

`Hoewel de mensenrechtensituatie in China de afgelopen jaren vooral op sociaal-economisch terrein is verbeterd, hebben we zorgen over het respect voor burger- en politieke rechten,' verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Nederland benadert de mensenrechtensituatie in China op een kritische en constructieve manier.

Later had minister Verhagen op de Nederlandse ambassade verschillende gesprekken met mensenrechtenexperts, mensenrechtenverdedigers en vertegenwoordigers van onafhankelijke maatschappelijke organisaties. `Hun rol is cruciaal. Vergroting van het respect voor mensenrechten is het meest effectief van binnenuit.' Enkele mensenrechtenverdedigers zagen zich helaas genoodzaakt om van een ontmoeting af te zien.

Mensenrechtenadvocaat Teng Biao, huiskerkadviseur Fan Yafeng en anti-aidsactivist Wan Yanhai gaven aan dat ze goede hoop hadden dat de Chinese overheid onder maatschappelijke druk tot verdere verbeteringen van de mensenrechten kan worden aangezet. Internationale aandacht voor mensenrechtensituatie op een gepaste manier en op gepaste momenten zou daarbij volgens hen behulpzaam zijn. Naar hun mening zouden boycots of sancties niet bijdragen aan de verbetering van het respect voor de mensenrechten.

`Ik zie dit als een aanmoediging voor het Nederlandse beleid,' aldus minister Verhagen. `We zullen de dialoog over mensenrechten met de Chinese regering voortzetten. Tegelijkertijd blijven we het werk van mensenrechtenverdedigers ondersteunen.'

Nederland ondersteunt verbetering van de mensenrechtensituatie in China bijvoorbeeld door over en weer met China in discussie te gaan over de betekenis van de mensenrechten, praktische hulp te bieden bij de opbouw van de rechtstaat en projecten te financieren voor het behoud van de Tibetaanse cultuur.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde dossiers

* Mensenrechten

Zie ook

* Algemene informatie over China