Ingezonden persbericht


Extreem rechts concert vindt ongestoord plaats tussen Borne en Delden

Afgelopen zaterdagavond vond in de Twickelse bossen onder de rook van Borne een extreemrechts concert plaats. Het concert vond plaats onder de noemer 'Rock voor Dietsland II' en werd gehouden in een gebouw van de VDH Kringgroep Borne.

Op het concert kwamen tientallen rechts-extremisten uit heel het land bij elkaar om 4 rockbands uit Nederland en België te zien spelen. Hieronder was de Belgische band Les Vilains. Les Vilains treedt veelvuldig op bij extreemrechtse bijeenkomsten en heeft overlappingen met de neonazistische groepering 'Blood & Honour'. Blood & Honour staat bekend als een uiterst gewelddadige groepering die het gedachtegoed van Hitler uitdraagt. De achtergrond van Les Vilains is al net zo bizar. Belangrijkste lid van de band, Fabian Davidts, heeft bijvoorbeeld hakenkruizen op de arm getatoeëerd en bassist Dieter Samoy heeft racistische geweldsdelicten op zijn naam staan. Ook speelt Samoy in de Vlaamse skinhead band 'Kill Baby, Kill'. Kill Baby, Kill was dan ook een van de spelende bands deze avond. Net als bij Les Vilains zijn er ook bij hen diverse overlappingen met extreemrechts. Zo hebben zij onder andere een split-cd uitgebracht met de Engelse 'Blood & Honour' band English Rose. Op de cd spoort Kill Baby, Kill tegenstanders met grof geweld aan te pakken of zelfs te doden. "Aids geneest flikkers, maar ook een honkbalknuppel doet wonderen, voor deze mafkezen van de natuur. Een enkele reis hel. Het wordt tijd dat het in elkaar slaan van homoseksuelen een Olympische sport gaat worden." aldus een tekst op de cd.

Daarbij trad ook de Leidse band 'De Ruyter Korps' op, vernoemd naar een Duits bataljon van de beruchte Schutzstaffel (SS), een Duitse elite-eenheid van Hitler. Een van de organisatoren van het concert, Bernard Baardscheer, speelt gitarist in deze band. Met regelmaat bezoekt hij bijeenkomsten en demonstraties van de neonazistische partij Nederlandse Volks Unie (NVU) en de Nationalistische Volksbeweging (NVB). Als laatste speelde 'Sassem Bootboys' die avond, die ook direct te linken is aan het extreemrechtse gedachtegoed. Zo komen zij voort uit de band 'Brigade M', waar de M voor Anton Mussert staat. Zij hebben een nummer genaamd '50.000 helden', verwijzend naar verwijzend naar de vijftigduizend Nederlandse SS vrijwilligers die aan het oostfront vochten.

Het concert had een erg besloten karakter. Om achter de locatie van het concert te komen moest naar een telefoonnummer worden gebeld, vanwaar men een voorverzamelplek te horen kreeg. Van daaruit werd gezamenlijk naar de locatie gereisd. Het concert vond uiteindelijk onder valse naam plaats in een gebouw van de VDH Kringgroep, in de Twickelse bossen nabij de viaduct tussen Delden en Borne. "Het is een schande dat een dergelijk concert kan plaatsvinden" aldus Tim Vlaarbeek, woordvoerder van de AntiFascistische Actie (AFA). Op deze manier creëren rechts-extremisten een vrijplaats waar zij kunnen doen en laten wat zij willen, dat kan nooit de bedoeling zijn." aldus de woordvoerder.

De AntiFascistische Actie lichtte eerder op de avond de zaaleigenaar en de burgemeester in over de komst van de rechts-extremisten. Hier werd echter niet of nauwelijks op gereageerd. Een aantal agenten zijn op aandringen van AFA polshoogte komen nemen, maar desondanks heeft het concert nog tot het eind plaats kunnen vinden. Dat dergelijke concerten moreel verwerpelijk zijn is vanzelfsprekend. Met een aanzienlijk sneller en besluitvaster ingrijpen van de betrokken partijen had dit voorkomen kunnen worden.

Einde persbericht.