SP: Gasexplosie Utrecht had voorkomen kunnen worden

26/10/2008 15:50

SP

De explosie in de Utrechtse Marnixlaan, die zaterdagavond vier woningen in puin legde, had vrijwel zeker voorkomen kunnen worden als er in Nederland een wettelijk verplichte APK voor woninginstallaties was ingevoerd. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen. Jansen pleit al twee jaar voor zo'n APK, die voor slechts 1,50 euro per woning per maand kan worden ingevoerd. Jansen: "Deze kosten kunnen op termijn ook nog eens worden terugverdiend door een lagere premie voor opstal- en inboedelverzekering."

Ruim anderhalf jaar geleden deed zich op een steenworp afstand van de Marnixlaan een vergelijkbaar incident voor. In de wijk Ondiep bleek woningcorporatie Mitros extreem verouderde CV-installaties nog steeds niet vervangen te hebben, waardoor de huurders bloot werden gesteld aan een koolmonoxideconcentratie tot vijf keer boven het wettelijk maximum. "Daarbij hadden, net als gisteravond, doden kunnen vallen", aldus Jansen.

In het verleden hielden de gemeentelijke energiebedrijven toezicht op de kwaliteit van woninginstallaties, maar ze zijn daar na de liberalisering van de energiemarkt mee gestopt. Jansen: "Een auto van tien jaar oud wordt ieder jaar gecontroleerd op de belangrijkste veiligheidseisen. Een woning van vijftig jaar wordt niet eens één keer in de vijf jaar gecontroleerd."

Jansen vindt het onverantwoord dat minister Vogelaar talmt om de kwaliteit van het toezicht op ondeugdelijke woninginstallaties te verbeteren. Hij wil de minister dinsdag tijdens het vragenuur aan de tand voelen over de explosie in Utrecht.





http://www.sp.nl