Gemeente Heusden


Kunstveiling voor Otjiwarongo

In het kader van 40 jaar restauratie Vesting Heusden wordt op zondag 26 oktober een kunstveiling gehouden. De opbrengst van de veiling van Heusdense kunstwerken komt ten goede aan twee culturele projecten in de Heusdense zusterstad Otjiwarongo.

Eerder dit jaar werd aan alle Heusdense kunstenaars gevraagd om een kunstwerk voor het goede doel te maken. Twintig professionele en amateurskunstenaars hebben aan deze oproep gehoor gegeven. Maar liefst 41 kunstwerken worden zondag 26 oktober geveild.

Veiling
De veiling vindt zondag 26 oktober plaats bij Priveekollektie aan Pelsestraat 13-15 te Heusden. De veiling begint om 14.00 uur. Burgemeester Henk Willems treedt als veilingmeester op en zal daarbij geassisteerd worden door Harrie Hens.
De te veilen kunstwerken zijn tentoongesteld in het Bezoekerscentrum aan de Pelsestraat 17. Ook kunnen belangstellenden daar een catalogus met afbeeldingen van de kunstwerken en het startbod van de veiling inzien.

Goede doel
De opbrengst van de veiling komt ten goede aan enkele kunstprojecten in Otjiwarongo. Er zal een boekje met verhalen en gedichten uit Otjiwarongo worden samengesteld.
Tevens zullen er muziekinstrumenten worden aangeschaft om muziekles te kunnen geven.
Geplaatst op: 24 oktober 2008
Gemeente Heusden stelt kaders duurzaamheid vast

Het college van Heusden heeft op 21 oktober 2008 de duurzaamheidsagenda vastgesteld. De duurzaamheidsagenda geeft inzicht in de uitgevoerde en voorgenomen activiteiten van de gemeente Heusden in het nastreven van duurzaamheid.

Bij dit streven naar duurzaamheid wordt bij alle ontwikkelingen, beleid, plannen en activiteiten van de gemeente een optimale balans gezocht tussen de sociale, ecologische en economische gevolgen daarvan (`people', `planet' en `profit').

Solidariteit
Duurzaamheid houdt ook solidariteit in. Solidariteit tussen huidige en toekomstige generaties. Het college is van mening dat de huidige welvaart er niet toe mag leiden dat toekomstige generaties met enorme problemen (zoals een vervuild milieu of grote financiële schulden) worden opgezadeld. Daarnaast staat het college voor solidariteit tussen bevolkingsgroepen, zowel binnen onze gemeente als met de rest van de wereld (bijvoorbeeld door vrijere en dus eerlijkere handel).

De duurzaamheidsagenda van de gemeente Heusden is gebaseerd op vier pijlers, te weten Klimaat, Biodiversiteit (incl. natuur en landschap), Kwaliteit van bodem, water en lucht en Mondiale solidariteit. Alle pijlers zijn uitgewerkt met concrete plannen en doelstellingen, zoals bijvoorbeeld het toepassen van duurzame energie (zonne-energie, windenergie), versterking van het landschap, realisatie van een duurzame woonwijk, toepassing van groene daken bij gebouwen en het aanmelden van Heusden als Millenniumgemeente. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hierin kaderstellende keuzes te maken.

Looptijd
De duurzaamheidsagenda heeft geen vastgestelde looptijd. Jaarlijks wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld waarbij nieuwe inzichten en verdergaande ontwikkelingen worden meegenomen. De gemeenteraad vergadert op 16 december a.s. over de duurzaamheidsagenda. Het eerste uitvoeringsprogramma wordt vervolgens begin 2009 vastgesteld. Geplaatst op: 24 oktober 2008
Reanimatieapparatuur Het Hoog in gebruik

Met de ingebruikname van zogenoemde AED-apparatuur is de veiligheid op bedrijvenpark Het Hoog weer verder verhoogd. AED-apparatuur wordt ingezet bij het reanimeren van mensen en kan de kans op overleven bij hartfalen aanzienlijk vergroten.

Het initiatief om het bedrijvenpark te voorzien van AED-apparatuur is afkomstig van Stichting Parkmanagement Heusden en parkmanager François van Son. In onderling overleg is besloten om drie bedrijven - Van Delft Installatie B.V. (Mandenmaker 18), Databalance B.V. (Hopbrouwer 18) en Arly Laminating-Quilting B.V. (Kuiper 14) - met de apparatuur uit te rusten. Daarnaast zijn alle bedrijven op het park op de hoogte van de procedure rond het eventuele gebruik van de apparatuur.

Opleiding
Van de bedrijven met AED-apparatuur heeft een aantal medewerkers een opleiding gevolgd, zodat de apparatuur in noodgevallen goed en effectief kan worden ingezet. Hoe sneller wordt gedefribilleerd, hoe groter de overlevingskans. Een AED apparaat kan nooit levens redden; het geeft wel iemand een grotere kans op overleving.

Door dit initiatief draagt het parkmanagement bij aan een optimaal en veiliger werkomgeving.
Geplaatst op: 24 oktober 2008