KNHS


Angelique Hoorn wint Grote Prijs Zuidlaren

26 oktober 2008
Angelique Hoorn - O'Brien

ZUIDLAREN (KNHS) - Een barstensvolle Prins Bernhard Hoeve zag een ongelooflijk zinderende barrage van de Grote Prijs van Drenthe. Deze wedstrijd is het traditionele sluitstuk van het oudste internationale indoorconcours hippique van Nederland, het Noordelijk Indoor Concours (NIC) in Zuidlaren. Angelique Hoorn (Wanneperveen), die als eerste in de barrage van start moest gaan met de 12-jarige goedgekeurde dekhengst Blauwendraad's O'Brien ging even snels als de brandweer. Hoorn won, voor de ook nu weer verrassend sterk acterende Vincent Voorn (Dinteloord) met Audi's Gestion Priamus. Op de derde plaats eindigde de Zwitser Niklaus Schurtenberger met Kuno II.

"Het is altijd lastig om als eerste van start te moeten gaan in een barrage, maar ik had het geluk dat het vanaf de eerste galopsprong liep zoals het moest lopen. Er kwam een mogelijkheid in het barrageparcours om na de dubbelsprong heel kort te wenden achter een oxer langs. Die oxer was in de barrage iets smaller geworden, waardoor daar ruimte was ontstaan voor een hele snelle wending. Ook die wending lukte perfect en daarna was het vol gas doorrijden naar de laatste hindernis. Ik wist, nadat ik door de finish was gereden, dat het mogelijk één of twee tienden sneller kon, maar zeker geen halver seconde", aldus Hoorn na afloop van haar rit.
Na haar kwamen nog acht ruiters en slechts twee deden een serieuze aanval op de leidende positie. Eén daarvan was Vincent Voorn."Ik heb één barragerit op het voorterrein gezien op de tv. Dat was de rit vaan Angelique en toen wist ik dat ik alleen maar kans had wanneer ik nog scherper zou weten te wenden en harder te accelereren. Ik heb met Audi's Gestion Priamus Z echt geprobeerd te winnen, maar op de streep kwam ik een halve seconde te kort", vertelde Voorn. De Zwitserse ruiter Schurtenberger was zeer tevreden met zijn derde plaats. "Mijn Olympische paard heeft rust en Kuno is mijn tweede paard, dus ik kan heel tevreden zijn met deze derde plek". De in Zuidlaren zeer sterk acterende Nathalie van der Mei (Makkinga) - op zondagochtend won ze een rubriek en ze was gedurende het concours regelmatig in de top drie te vinden - plaatste zich met Heechhiem's Springtime ook nu weer voor de barrage. Eén springfoutje maakte een einde aan haar ambities om te winnen. "Nathalie is een goede vriendin van me en ik heb haar een paar adviezen gegeven. Ze moest als laatste van start in de barrage en pas toen zij het foutje maakte kon ik rustig ademhalen en wist ik zeker dat ik gewonnen had. Natuurlijk gun ik haar een zege in een Grote Prijs, maar eerlijk is eerlijk, ik win uiteraard liever zelf", aldus Hoorn, die voor de tweede maal de Grote Prijs van Zuidlaren op haar naam schreef.
Ook de Groningse lieveling van het publiek Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Emmerton (regerend Nederlands kampioen) plaatste zich voor de barrage. Zijn alles of niets poging om Hoorn van de eerste plaats te stoten strandde en hij werd zevende, achter Van der Mei, die zesde werd. Leopold van Asten (Duizel) legde met VDL Groep Glory beslag op de achtste plek.

Zuidlaren was ook de plek waar Albert Zoer (Echten) zijn internationale rentree beleefde. "Ik merk nu wel dat het met mijn conditie niet goed gesteld is. De drie dagen dat ik op concours ben hebben er voor gezorgd dat ik me nu best moe voel", sprak de nog steeds moeilijk lopende Zoer op zondagochtend. In de Grote Prijs startte hij Okidoki, maar twee springfoutjes hielden de overigens fris en zeer fit ogende Okidoki buiten de barrage. Op vrijdagavond stuurde Zoer zijn topper Okidoki wel foutloos over het parcours en noteerden de snelste tijd in de barrage. Dat ging ten koste van een foutje op de allerlaatste hindernis. Zoer werd daardoor vijfde. Op zaterdagavond bracht Albert zijn andere topper Sam aan de start en één springfoutje hield de hard aan zijn come back werkende ruiter uit de barrage. Zoer werd op Zuidlaren onderscheiden met de Dagblad van het Noorden Persprijs. In het juryrapport werd de wens uitgesproken dat deze onderscheiding bijdraagt aan de motivatie van Albert om snel weer in de top tien van de FEI ranking te vinden te zijn. Johan Heins (De Wijk) werd op grond van zijn vele verdiensten voor de hippische sport in Drenthe en voor het NIC Zuidlaren in het bijzonder onderscheiden met de Ritmeester Gruppelaar Award.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.niczuidlaren.nl

Uitslag Grote Prijs:


1) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 0 - 32.76

2) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Gestion Priamus Z - 0 / 0 - 33.27

3) Niklaus Schurtenberger (Zwi) - Kuno II - 0 / 0 - 34.29 6) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiem's Springtime - 0 / 4 - 34.62
7) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton - 0 / 4 - 35.45 8) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Glory - 0 / 4 - 37.40

Foto Angelique Hoorn door: www.melissen.net